Hamburger je napravljen od mesa "iz epruvete", uzgojenog u laboratoriji uz pomoć matičnih ćelija krave. Za razvijanje ovog projekta potrošeno je 250.000 funti, koje je obezbedio anonimni donator.

"Pljeka iz epruvete" napravljena je od 3.000 tračica veštačke govedine, od kojih je svaka veličine zrna pirinča.

Naučnici smatraju da se od matičnih ćelija jedne životinje može napraviti i do milion puta više mesa nego klanjem, što ovaj metod čini povoljnim za očuvanje okoline i zaštitu životinja.

"Korišćenje matičnih ćelija životinja moglo bi da predstavlja pravu revoluciju u prehrambenoj industriji, pošto će se od jedne životinje dobijati neverovatna količina mesa", rekao je medicinski fiziolog Univerziteta u Mastrihtu, profesor Mark Post.

"Independent" piše da je moguće da se veštački uzgojeno meso pronađe u maloprodaji već za pet do deset godina.