Miris čokolade u knjižari podstiče ljude da kupuju "ljubiće", ali nema gotovo nikakav uticaj na kupovinu krimi romana, vodiča ili stručne literature, procenjuju stručnjaci.
Kupci su 3,48 puta bili spremniji da pogledaju ljubavni roman ili kuvar kada bi namirisali čokoladu a 5,93 puta su bili spremniji da ih kupe.
"Kada kupci namirišu čokoladu, koncepti koji se vezuju za čokoladu poput kuvanja odmah iskrsnu u umu mušterije", rekao je autor studije Liv Duše.
U studiji se navodi da su hrana, piće i romansa snažno povezani sa mirisom čokolade, ali da slično pravilo ne važi u drugim kategorijama poput stripa, umetnosti, baštovanstva, ekonomije, menadžmenta, zakonodavnih spisa, krimića ili turističkih vodiča.
Zanimljivo je da je u radnjama gde je čokolada mirisala došlo do skoka prodaje i ovih žanrova ali taj porast nije bio mnogo veliki.
Ranije studije utvrdile su da čokolada pozitivno utiče na raspoloženje mušterija koje su tada spremne da ostanu duže u radnji i pažljivije prouče proizvode.
Studija antverpenskih stručnjaka potvrdila je da "prisustvo mirisa čokolade ima pozitivan uticaj na generalno ponašanje, ali negativan na 'ciljano' ponašanje u radnji", odnosno da su ljudi zbog mirisa spremniji da razgledaju iako nisu došli sa tom namerom.