Iako je sveže povrće veoma zdravo u njemu se može kriti opasna bakterija ešerihija koli. Povrće se može da zaraziti ovom bakterijom ako dodje u dodir sa zaraženom vodom prilikom navodnjavanja. Zato ukoliko volite da jedete sveže povrće morate da vodite računa o higijeni i načinu pripreme, piše "Press".
Iako je sveže povrće veoma zdravo u njemu se može kriti opasna bakterija ešerihija koli. Povrće se može da zaraziti ovom bakterijom ako dodje u dodir sa zaraženom vodom prilikom navodnjavanja. Zato ukoliko volite da jedete sveže povrće morate da vodite računa o higijeni i načinu pripreme, piše "Press".Bakterije su veoma uporne i lako pronadju način da se zadrže na povrču, naročito na spanaću. Pa ako perete spanać pod mlazom vode to ne mora obavezno da znači da ćete se rešiti i bakterija. Da biste bili potpuno sigurni da ćete se rešiti ešerihije koli, spanać morate da skuvate.
Takodje tokom pranja vodite računa da operete svaki list spanaća. Obična voda je sasvim dovoljna, pa nema razloga da posežete za sapunom ili deterdžentom za sudje. Takodje nakon pranja osušite spanać krpom.
Kada pojedete povrće zaraženo ešerihijom koli javljaju se bolovi u abdomenu i krvava dijareja. Ovi simptomi se javljaju nakon dva do tri dana. Ali je moguće da se simptomi jave i nakon nedelju dana.
Za potpuni oporavak je dovoljno nedelju dana, ali kod dece je potrebno nešto duže, oko mesec dana.
Mere zaštite:
- sveže povrće držite odvojeno od povrća koje je spremljeno za jelo
- povrće i voće perite pod mlazom tekuće vode
- izbegavajte nepasterizovano mleko i sok
- obavezno perite ruke nako korišćenja toaleta i pre jela.
(MONDO)