Evropska komisija je zatražila od Evropske uprave za bezbednost hrane (EFSA) da "presudi" da li su meso i mleko kloniranih životinja bezbedni za ljudsku ishranu.
Evropska komisija je zatražila od Evropske uprave za bezbednost hrane (EFSA) da "presudi" da li su meso i mleko kloniranih životinja bezbedni za ljudsku ishranu.Komisija je u pismu upućenom EFSA zatražila da ta agencija "oceni moguće implikacije kloniranja na bezbednost hrane, zdravlje i blagostanje životinja i čovekovu okolinu u EU”.
Ukoliko ta tehnologija dobije "zeleno svetlo" od EFSA, koja odluku treba da donese u roku od šest meseci, klonirani prehrambeni proizvodi mogli bi se do početka iduće godine pojaviti u supermarketima širom Unije.
Zvaničnici su objasnili da je Komisiju na ovaj korak podstakla preliminarna ocena američke Uprave za hranu i lekove (FDA) od prošlog decembra, da su meso i mleko kloniranih goveda, svinja i koza bezbedni za ljudsku potrošnju.
Još je, medjutim, potrebno mnogo meseci do konačnog odobravanja kloniranih životinja za ljudsku ishranu u SAD, a FDA će do tada, posle svoje ocene, prihvatati i mišljenja javnosti.
Naučnici pri kloniranju zamenjuju sav genetski materijal u jajnoj ćeliji zrelom ćelijom koja sadrži kompletan genetski kod donatora. Oni predočavaju da je životinja koja se na taj način dobije jednostavno duplikat donatora, identičnog izgleda.
Pojedina istraživanja su pokazala da su i potrošači i farmeri nepoverljivi prema kloniranju, uprkos tome što se uz pomoć njega mogu "duplirati" životinje najboljheg kvaliteta.
"Ostaje da se vidi da li će se uzgajivači goveda odlučiti za kloniranje", rekla je Suzan Ruland, portparol Medjunarodnog udruženja za mlečne proizvode, koje obuhvata svetski poznate marke, kao što su "Kraft" ili "Danon" (Danone).