Ova pica nazvana "sveti Gral" delo je laboratorije za vojna istraživanja "Natik" koja je želela da izađe u susret američkim vojnicima, kojima je upravo čuveni italijanski specijalitet omiljeno jelo.

Iako je, naizgled, identična običnoj pici, ova "vojnička" je specifična po tome što ima rok trajanja od tri godine.

Naime, naučnici-kulinari uspeli su da delimičnom izmenom recepta reše glavni problem, odnosno da spreče da vlaga iz nadeva natopi koru i učini picu gnjecavom.

Oni su promenili kiselost sastojaka u pici kako bi sprečili razvoj bakterija i truljenje. Takođe, poboljšali su i pakovanje kojem su dodali metal koji apsorbuje vazduh.

Rezultat je pica koja možda neće baš oduševiti ljubitelje ove hrane, ali će se svakako dopasti vojnicima na terenu kojima su konzerve dosadile.

"Manje-više ima ukus klasične pice koju biste sami pripremili kod kuće", objasnila je direktorka laboratorije Džil Gejts.

"Jedina mana joj je što nije vruća", dodala je ona.