Rending je jelo koje nosi titulu najukusnije na svetu, a dolazi sa ostrva Sumatra. Ako dođete na Dane Indonezije od 24. februara do 2. marta, u hotelu "Kraun plaza" u Beogradu, imaćete priliku da ga probate.
Specijalno za ovu priliku u Beograd dolazi poznati indonežanski kuvar Vindeks Valentino Tengker koji će se zajedno sa svojim timom postarati da degustacija tradicionalne indonežanske hrane sa ostrva Java, Sumatra, Bali, Madura i Sulavesi, ostane nezaboravno iskustvo čula ukusa i mirisa.
Zbog specifičnih geografskih odlika, klimatskih uticaja, flore i faune, kao i upliva različitih kultura i religija – Indije, Kine, Evrope, indonežanska kuhinja je jedna od najraznolikijih na svetu.
Na ostrvu Sumatra kuhinja je bliska indijskoj – koristi se začin kari pri pripremanju mesa i povrća. Sa druge strane, Java je očuvala davnašnje kulinarske afinitete uz primesu uticaja iz Kine.
Prva asocijacija na indonežansku kuhinju je obilje začina: čilija, muskatnog oraščića, karanfilića, kurkume, đumbira čija kombinacija daje neverovatne ukuse jelu.
U prilog tome govori i činjenica da je jedan od specijaliteta zapadne Sumatre, jelo rending, proglašeno za najukusnije jelo na svetu u kategoriji 50 najukusnijih jela sveta, na osnovu onlajn glasanja čitalaca portala CNN. To je govedina barena u kokosovom mleku sa dodatkom limunove trave, kurkume, belog luka, čilija i đumbira.
Tokom sedam dana, od 12h do 16h, u okviru specijalnog menija, naći će se čuveni specijaliteti i tradicionalna jela, kao što su soto ajam, sate, gado gado, nasi goreng i čuveni tradicionalni ljuti sos sambal.