U mnogim kulturama bakšiš se podrazumeva, jer je sramota ne zahvaliti se personalu restorana ili hotela, ali ćete u Japanu i još nekim azijskim zemljama omalovažiti konobara ako mu ostavite bakšiš, kao i gazdu restorana, koji će vaš gest pogrešno protumačiti kao znak da on svoje zaposlene ne plaća dovoljno.


S druge strane, u mnogim zemljama je visina bakšiša navedena na računu koji gost plaća, jer je to najbolji stimulans za konobare da bolje rade i više zarade, za sebe i za gazdu.  Bakšiš na fiskalnom računuu restoranima širom sveta uglavnom iznosi od pet do deset odsto od ukupne cifre, ali može biti i mnogo veći. U Americi je, na primer, uračunat u cenu, ali je zakonom propisano i to da gost ne mora da plati taj dodatak ukoliko nije zadovoljan uslugom. Zato, pažljivo pogledajte vaš račun u restoranu u Londonu, na primer, gde je često već dodat bakšiš od 12,5 odsto. U Parizu čak 15 odsto. Ako u Rimu na računu pročitate "servizio incluso", znači da je napojnica uračunata i uglavnom iznosi oko deset odsto.

 Kod nas ne postoji zakonska obaveza plaćanja bakšiša, ali vlasnici lokala koji žele da stimulišu svoje zaposlene da bolje rade i tako zarade više i za sebe i za poslodavca, mogu tu stavku da unesu u račun, ali i da na taj iznos potom plate PDV.

Dakle, ako želite da nagradite ljubaznog i vrednog konobara, i da budete sigurni da je on taj novac zaista dobio, dajte mu bakšiš u ruke. Čak i kada gost kaže da mu se za bakšiš skine određeni iznos sa njegove platne kartice, to konobaru nikako ne može biti isplaćeno. Taj iznos zadržava vlasnik restorana.

"Bakšiš je uglavnom mali, ali i kako da bude veći kada gosti 'cevče' jednu kafu celo veče? Vikendom je malo bolje, kada dođu mladić i devojka pa je onda njega blam od nje i uz dve-tri čaše vine, koje plati do 1.000 dinara, ostavi bakšiš od 50 do 100 dinara", priča Nikola, koji radi u jednom kafiću u prometnoj ulici u centru Beograda.

Nije mnogo bolje ni u drugim kafićima.

"Naši gosti su uglavnom studenti, od njih stvarno ne očekujem ništa. Ostave od 20 do 30 dinara, onoliko koliko treba da se 'zaokruži' račun da se ne bakćemo sitninom. Više sam od bakšiša zarađivao kada sam pre skoro deset godina radio u jednom restoranu, malo ekskluzivnijem. Tu dolaze stranci, poslovni ljudi, a vikendom porodice. Često sam za jedno veče mogao da dobijem bakšiš u visini cele plate, išao sam, na primer, samo od napojnica na skijanje", priča Peđa, koji sada radi kao konobar u jednom klubu na Vračaru u Beogradu.

Kažu da najbolje prolaze konobari na kruzerima. "Ja sam sedam godina konobarisao na jednom prekookeanskom kruzeru. Tokom plovidbe nemate na šta da trošite novac, kao ni bakšiš koji je dobar, jer su vam plaćeni i hrana i smeštaj na brodu. Znači, sve što zaradiš, redovno ili preko plate, može da ti ostane. Ja sam, od toga, kupio dva stana u Beogradu", priseća se Milan.

Da li lepši konobari ili konobarice možda bolje zarađuju? Na ovo pitanje se svi smeškaju i daju nedefinisane odgovore. Uglavnom kažu da muškarci kada malo “cugnu”, znaju da se udvaraju konobaricama preko bakšiša, ali je od lepote mnogo važnije koliko je konobar ljubazan i predusretljiv.

"Čini mi se da danas, barem u Srbiji, na to koliki ćemo bakšiš dobiti, više ne utiče ni zadovoljstvo gosta našom uslugom, niti to da li smo ih šarmirali, obletali i pokazali se stručnim u izboru vina, na primer, već utiče samo to koliko gost ima u novčaniku. Ako je jedva skrpio za tu večeru, a uglavno je tako, i bakšiš je u skladu sa tim - skroman, kaže nam Milan.

Ako ste mislili da su stranci bolji u tom smislu, varate se. U Skadarliji, u Beogradu, gde se mogu čuti gotovo svi evropski jezici, ali i japanski, na primer, konobari kažu da inostrani gosti uglavnom detaljno gledaju račun, “prevrću ga i čitaju”, pre nego što se “uhvate” za novčanik.

"Bolji bakšiš dobijamo od srpskih domaćina koji su 'strendžera' doveli na pečenje i rakiju, nego od stranaca koji su sami došli da jedu. Mada, bakšiš uvek ostavljaju Amerikanci, jer oni misle da tako mora, s obzirom na to da je u SAD bakšiš uračunat u cenu", priča nam konobar u jednom čuvenom skadarlijskom restoranu.

Tako je u Srbiji, a kako je u regionu, tamo gde naši ljudi najčešće putuju?

U crnogorskom hotelu Regent u marini Porto Montenegro, na primer, bakšiš je označen na fiskalnom računu  i iznosi deset odsto od ukupnog iznosa. Naravno da vlasnik objekta na to plaća PDV, a vi kao gost možete još koji evro da date konobaru, ako želite.

Međutim, na takav račun nećete naići svuda u Crnoj Gori, već se bakšiš ostavlja po želji. Isto je i u susednoj Hrvatskoj, ali i u Grčkoj. Nigde nije zakonom određeno koliki je bakšiš, niti vlasnici lokala tu stavku stavljaju u račun.

"Bakšiš nije određen ni zakonom niti nekim nepisanim pravilom, već isključivo ličnom savešću gosta. Ukoliko ste zadovoljni, ostavite konobaru koliko hoćete, ali i ne morate", rekao nam je Nikos, vlasnik poslastičarnice na Krfu. On takođe kaže da bakšiš nije kao nekada kada su njegovi konobari od zadovoljnih gostiju zarađivali celu platu za samo jedan vikend. "Ekonomska kriza se baš oseća. Značajniji bakšiš je retkost i nema veze sa tim iz koje zemlje je gost", kaže Nikos.