Šampinjoni se uzgajaju širom sveta, a njihova primena i upotreba je veoma raznovrsna. Ipak, korisno je znati na šta treba da obratite pažnju pri kupovini i pripremanju ovih delicija.
Šampinjoni se uzgajaju širom sveta, a njihova primena i upotreba je veoma raznovrsna. Ipak, korisno je znati na šta treba da obratite pažnju pri kupovini i pripremanju ovih delicija.
Na tržište gajeni šampinjoni dolaze, po pravilu, veoma mladi i često vrlo sitni. Uobičajena predrasuda da su manji, još uvek zatvoreni primerci bolji od većih čiji su listići potamneli ne stoji. Niti su mali primerci nužno mlađi od većih, niti su pogodni za svaki recept, da i ne govorimo o mučnom čišćenju nečega što jedva držimo između dva prsta.
Ukoliko volite marinirane šampinjone, onda su mlađi, zatvoreni primerci pravi izbor za to. Kada je reč o dinstanju, sušenju, raznim gulašima i pohovanju, valja uzeti što veće pečurke. Ne samo da su veliki, otvoreni primerci pogodniji za pripremu jela, već su i mnogo snažnijeg i bogatijeg ukusa, pa tako jelu daju svoj pun doprinos.
Zamrzavanje i čuvanje u frižideru
Šampinjoni odlično podnose zamrzavanje pa tako možete kupiti veću količinu pečuraka, iseći ih na listiće, posoliti i izdinstati na ulju. Pred sam kraj dinstanja, dok još ima malo vode koju oni puste u velikoj količini, prekinite zagrevanje suda i kad se masa ohladi pakujte ih u plastične posude i odlažite u zamrzivač. Na taj način, šampinjoni mogu da se čuvaju šest meseci, a kada želimo da ih upotrebimo, odsečemo odgovarajući komad i još samo malo ga izdinstamo. Ovom smesom možete da punite paprike, praviti rizoto, koristite kao osnovu za sos ili čorbu.
Sveže ubrane pečurke mogu da se čuvaju u frižideru oko pet dana. Bitno je znati da se čišćenje obavlja sa što manje vode, pogotovo kada nameravamo da ih dinstamo. Tada je od velike pomoći tehnika ljušćenja kožice šešira koja pored zadovoljenja principa "što manje vode“, omogućuje mnogo lakšu svarljivost gljiva. Razume se, ako hoćemo da pripremimo jelo od sirovih šampinjona, moraju biti sasvim sveži.
Marinirane pečurke mogu da se čuvaju i do dve godine. Dobro je što, na ovaj način pripremljeni, šampinjoni čuvaju aromu bolje nego druge pečurke. Štaviše, marinirani šampinjoni mogu se koristiti kao gotova hrana. Sušenjem, za razliku od vrganja, šampinjoni ne menjaju mnogo svoj miris, niti se on značajnije pojačava. Međutim, prah od suvih šampinjona može veoma prijatno da iznenadi kada se pomešan sa krem sirom koristi za pravljenje namaza.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Mondo/Blic