Slaninica!

"Slaninu volimo zato što je to mnogo više od hrane. Ona nam je u venama, topimo je kad moramo, a jedemo uvek. Takođe, za nas je slanina i antibiotik: oblozi od sapunjare skidaju temperaturu, leče kašalj. Decenijama je bila anatemisana kao namirnica koja podiže holesterol u organizmu. Međutim, nova istraživanja su pokazala da je u tom smislu mnogo štetnije suncokretovo ulje. Slobodno uživajte u slanini, ali ne preterujte u količinama, kako biste iz ove hrane dobili najviše blagodeti. U ostalom, to važi za svaki lek - pomaže samo u propisanim dozama", kaže za MONDO tvorac Slaninijade u Kačarevu, veliki poznavalac i još veći ljubitelj slanine, Milan Ajder.

Dakle, idealna osoba da nam kaže sve o namirnici koja se u Srbiji troši nemilice!

Krenimo od kupovine: Na šta treba da obratimo pažnju kada kupujemo slaninu?

"Kao prvo, ne hvatajte se za onu sa mnogo mesa. Prava slanina ima oko 60 odsto mesa, ne više. Zašto je, na primer, popularna takozvana adidas? Zato što ima samo tri tanke štrafte mesa. Ako niste znali, članovi žirija Slaninijade, stručnjaci Instituta 'Tamiš', koji su doktorirali na slanini, mesnate uzorke odmah diskvalifikuju, jer oni ne ocenjuju kvalitet mesa, već slanine", objasnio nam je Milan Ajder i rekao tri pitanja koja moramo da postavimo onome od koga slaninu kupujemo:

- Da li je salamurena?

- Koliko dugo je salamurena?

- Kakvim dimom je dimljena?

"Najbolja je ona slanina koja je bila dugo u salamuri, a ne samo dan, dva, i koja je dugo dimljena, ali na hladnom dimu. Dakle, da se sušila zrela."

Tvorac Slaninijade nas je upozorio i na to da pri biranju slanine uključimo sva čula: "Obratite pažnju na izgled slanine - koliko ima mesa, da li deluje zdravo. Pomirišite je, a tek onda probajte, ali nemojte da se fokusirate samo na ukus, već i na osećaj u ustima, tokom žvakanja i nakon što progutate zalogaj."

Dakle, slanina se proba kao i vino? Da li se uz vino i jede?

"Jede se uz sve što vam prija, uz rakiju, pivo, vino, uz vodu iz bunara."

Osim sapunjare i adidas, da li postoje još neke vrste slanine?

"Naravno! Jedna slanina se od druge razlikuje, pre svega, po tome sa kog dela tela životinje je uzeta. Tako da imamo slaninu potrbušu - to je ona sa donje strane trbuha, porebrušu - uzetu sa rebara, zatim leđnu slaninu - sa leđa. Druga podela je po načinu obrade, pa tako imamo barenu slaninu, toplo dimljenu, salamurenu, slaninu sa začinima..."

Koju nam preporučujete?

"To je stvar ukusa. Ako volite mekšu kupite sapunjaru, uz rakijicu su dobre one pikantnije, sa začinima, a ja vam preporučujem da probate banatsku kačarevačku slaninu, takozvanu paorsku, koja se jede na kopanju kukuruza u junu mesecu. Ako je kupite sada na Slaninijadi, ostavite jedno parče do juna, osetićete razliku."

U čemu je razlika između pančete i slanine?

"Pančeta je sušena na vazduhu, nije dimljena. Količina mesa i tu varira, a ide do 50 odsto. U poslednje vreme je pančeta popularnija od slanine, ali ja mislim da je to samo zato što zvuči fensi."

Hvala čika Milane na ovim informacijama, sada ćemo u slanini uživati još više!

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava