Kus-kus nastaje mlevenjem i oblikovanjem semoline, vrste durum pšenice koja potiče iz Afrike. U Evropi je prvi put počela da se koristi u Francuskoj i to u 17. veku. U Maroku, Alžiru i Tunisu to nacionalno jelo se konzumira petkom uveče.
Osim što je ukusan i jednostavan za pripremu, kus-kus je bogat esencijalnim nutrijentima koji pomažu u održavanju dobrog zdravlja. Ima i vitamine B kompleksa, mnoštvo minerala, proteina.
Preporučuje se osobama sa "lenjim" crevima, onima koji imaju problema sa nadbubrežnom žlezdom, ali i i imunološkim sistemom.
Kus-kus je poznat kao snažan antioksidans, što ga čini pravim dobrotvorom ljudskog organizma koji pomaže u održavanju vitalnosti.
Jedna šoljica nam pruža 40 odsto potrebne količine kalijuma, i čak 60 odsto selena.Ovo je idealna namirnica za sve koji žele da oslabe zato što zrno kus-kusa ima malo masti, a jedna šolja samo 175 kalorija. Bogat je vlaknima koji daju osećaj sitosti, a i ubrzavaju rad creva.
Ime kus-kus potiče od arapske reči seksu - dobro valjano, a opisuje tradicionalni, originalni ritual pripreme kus-kusa, piše "Alternativa za vas". Semolina se nakon mlevenja poprska vodom i rukama se formiraju kuglice koje se potom seju kroz sito. One koje veličinom odgovaraju se odvajaju, a one koje prođu kroz sito ponovo prolaze ceo proces, sve do željene veličine. Nakon toga sledi dugotrajno i pažljivo kuvanje na pari.
Kada se zrnca odvajaju jedno od drugog, kada su lagana, smatra se da je kus-kus savršeno skuvan.
Modernizacijom prehrambene tehnologije sama proizvodnja je pojednostavljena pa se on danas na ovaj prirodan, tradicionalan način vrlo retko priprema.
Na tržištu danas je dostupna instant verzija kus-kusa koja se za razliku od tradicionalnog, složenog postupka, priprema vrlo brzo i jednostavno.
Kus-kus se prelije vrelom vodom ili supom i ostavi oko pet minuta u poklopljenoj posudi da nabubri. Zatim se sasvim lagano promeša, kako zrnca ne bi ostala slepljena. Potom se začini po želji i ukusan prilog ili samostalni obrok je spreman.
Ono što je kod pripreme vrlo važno je pravilan odnos vode i kus-kusa. Na svakoj ambalaži navedeno je uputstvo za pripremu, a savršen odnos je jedna mera kus-kusa na jednu i po meru vode, supe.
Ono što je posebno zanimljivo, kus-kus se može pripremiti i poslužiti i kao desert. U kombinaciji sa sušenim voćem, orašastim plodovima, šećerom, mlekom, medom i začinima poput cimeta ili vanile, ovo je omiljena dečija poslastica u mnogim zemljama.
Pustite mašti na volju i bez straha ga kombinujte na različite načine jer s ovom namirnicom ne možete da pogrešite.
Ovo je sastav Zvezde za Štutgart: Šok na golu, ni Ilić ni Glazer!
Partizan se hitno oglasio zbog Mirotića: Evroliga reagovala, klub podneo i krivične prijave!
"Napala me je pod dejstvom alkohola, to je istina!" Prvo oglašavanje Slobode nakon incidenta na parkingu
Srbija dobija organizaciju Evropskog prvenstva sa Albanijom? Radujko razgovarao sa UEFA, otkrio sve!
Mondo ukrštenica za 27. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!