Ovaj kolač je smislila Lorejn Paskal, bivša manekenka koja sada ima TV kulinarski šou. Kaže da je u ovoj poslastici spojila dve velike ljubavi: modu i slatkiše.

Evo šta vam sve treba:

Za lepljivi karamel:
50g putera i još malo za podmazivanje
50g braon šećera

Za testo:
150g putera
175g braon šećera
4 jaja
Nekoliko kapi ekstrakta vanile
100g belog brašna
Kesica praška za pecivo
75g integralnog brašna
3 kašike rendanog đumbira (suv ili svež)
Kašičica cimeta
Kašika melase
Šaka oraha
Prstohvat soli
2 banane

Dodatno:
Šlag ili sladoled

Priprema:

Potreban vam je pleh koji u prečniku ima oko 20 cm. Zagrejte rernu na 180°C. Pleh premažite puterom.

Prvo, napravite karamel. U tiganju, na srednjoj vatri, rastopite puter i šećer. Kada se puter otopi, pojačajte temperatur ringle i pustite da se smesa greje do pojave mehurića. Mešajte dok se ne zgusne, pazite da se ne lepi za dno tiganja. Smesu sipajte u pleh u kojem ćete peći kolač.

Orahe kratko ispecite u rerni (pet minuta).

Testo napravite tako što ćete puter i šećer umutiti ručno ili mikserom. Zatim dodajte umućena jaja, ekstrakt vanile, brašno, prašak za pecivo, đumbir, cimet, melasa i so.

Banane isecite na kolutove debljine oko 5 mm. Raspored ih u jednom sloju na dnu pleha. Pospite ih grubo iseckanim orasima i prelijte umućenom smesom za testo.

Pecite oko 35, 45 minuta. Nožem proverite da li je gotovo.

Ostavite da se oshladi oko 10 minuta, a zatim kolač stavite na tacnu za služenje tako što ćete "prevrnuti pleh": na vrh kolača postavite tacnu i prevrnite tako da tacna bude dole, a pleh gore, iz kojeg će kolač ispasti" na tacnu.

Isecite na zalogaje, služite toplo ili hladno, sa šlagom ili sladoledom.