Stil

Psiholozi savetuju: 3 načina da se promenite i usvojite zdrave navike

Izvor mondo.rs

Isprobajte neke od ovih strategija koje vam mogu pomoći da jednom zauvek usvojite zdrave navike.

Izvor: Tero Vesalainen/iStockphoto

Koliko puta ste se zarekli da ćete početi da vežbate, da se hranite zdravo i spavate dovoljno? Ili da ćete prestati da pušite, recimo? I koliko puta ste uspeli da se pridržavate svoje odluke u najboljem slučaju dva dana?

Lako je odlučiti nešto. Sprovesti tu odluku u delo je nešto sasvim drugo. Pa zašto nam je toliko teško da istrajemo u nameri da se promenimo nabolje? Evo šta kažu stručnjaci.

Najjednostavnije rečeno, ljudi su robovi navika. Potrebna je ogromna energija i snažna volja da bismo mozak uspeli da "reprogramiramo", tako da počnemo da mislimo i ponašamo se na način drugačiji od uobičajenog.

 Ali, ako stvarno želite da promenite nešto, psiholozi savetuju da se pridržavate sledećeg:

Nemojte se držati principa "sve ili ništa"

Veliki planovi zahtevaju nadljudsku disciplinu. Mnogo je pametnije da pokušate da do cilja dođete malim koracima. Ako želite da promenite način ishrane, recimo, počnite tako što ćete se u početku postarati da jedan obrok u toku dana pripremate po zdravim principima. Nemojte sebi ukinuti sve nezdrave namirnice koje volite odmah, jer je tako veća verovatnoća da ćete odustati vrlo brzo.

Nemojte propuštati priliku da napravite promenu

Želite da budete fizički aktivniji? Pre nego što uplatite članarinu u teretani, pokušajte da hodate 15 minuta svakog dana, malo bržim tempom. Idite stepenicama umesto liftom. To možda deluje kao sitnica, ali je sjajan početak vašeg novog načina života.

Budite strpljivi

Pratite svoj napredak, i čestitajte sami sebi na svakom malom koraku u pravom smeru. I imajte u vidu da je za sve u životu potrebno vreme. Ako je skidanje viška kilograma vaš konačni cilj, fokusirajte se na ono što vas vodi ka tom cilju, ne samo na brojeve koje pokazuje vaga. Jednom kad usvojite zdrave navike, rezultati će doći sami od sebe. Do tada, zaboravite na merenje.

Iako je teško promeniti navike, nemojte dozvoliti da vas sitna "vraćanja na staro" pokolebaju.

Umesto da se "kažnjavate" kad pokleknete, radujte se svakom malom uspehu. Sve dok vam novi način života ne postane - jedini moguć.