Stil

Koliko šolj(ic)a kafe dnevno popijete i da li biste mogli bez kafe?

Izvor mondo.rs

Povodom Svetskog dana kafe pročitajte šta sve omiljeni napitak mnogih, koji dan ne bi mogli da počnu ako ne popiju neku "jaku", dobro donosi vašem organizmu (naravno, ne preterujte).

Da li ste i vi zombi pre nego što popijete kafu?

Da li izgledate ovako:

Kafa reklama (MAGAZIN)
Izvor: YouTube/UH-OH MONKEY

Ovaj topli, crni napitak, mnogima je važniji od dorucka. Kažu: "Prvo što uradim ujutru jeste da popijem kafu".

Lekari se i dan-danas raspravljaju oko toga da li je kafa korisna za organizam ili štetna. Jedni kažu da je dobra, drugi, pak, kažu da nanosi više štete nego koristi. Opat, to je individualna stvar i svako se ponaša onako kako mu "telo traži". Samo, naravno, uvek i u svemu treba biti umeren.

Ono što se sigurno zna jeste da kod velike vecine ljudi pozitivan efekat kafe znatno prevazilazi eventualne štetne posledice. Kofein na coveka deluje kao blag psihostimulans, u vecim kolicinama ima toksican efekat, ali u manjim dozama deluje stimulativno, pa ga zbog toga rado koristimo kao osveženje u ranim jutarnjimsatima.

Utice na raspoloženje

Rizik od depresije je 20 odsto niži kod žena koje piju cetiri šoljice po dva decilitra kafe! Razlog za to je, objasnili su strucnjaci sa Harvarda, to što kofein utice na hormone, dopamin i serotonin.

Cuva srce

Dnevna doza kofeina izmedu 200 i 300 miligrama cuva srce tako što poboljšava protok krvi u periodu kada ste u stanju mirovanja.

Povecava energiju

Strucnjaci savetuju da popijete šolju kafe oko sat vremena pre treninga jer ce vam to povecati energiju i imacete više snage i izdržljivosti za vežbanje.

Štiti od dijabetesa

Svakodnevno konzumiranje ovog napitka povezano je sa 33 odsto nižim rizikom do dijabetesa tipa 2, sudeci prema analizi 28 razlicitih studija.

Poboljšava pamcenje

Svakodnevno konzumiranje oko 200 miligrama kofeina koji se unese ispijanjem dve šolje kafe velicine dva decilitra, poboljšava dugorocnu memoriju.

Štiti kožu

Žene koje su konzumirale tri šolje kafe dnevno imale su znatno manji rizik obolevanja od karcinoma bazalnih celija, što je vrsta raka kože.

Cuva jetru

Ispijanje dve šolje kafe svakog dana štiti jetru od raznih bolesti, poput ciroze.

I stopala su zdravija

Ovaj napitak cuva i zdravlje stopala smanjujuci rizik od gihta, upale zglobova izazvane odlaganjem kristala mokracne kiseline u zglobovima. Kafa, kažu strucnjaci, smanjuje rizik da dode do odlaganja tih kristala u zglobovima.

A sad definitivno: Kafa produžava život

Studenti i nocni radnici cesto piju kafu i u vecernjim satima s obzirom na to da kafa pojacava budnost, koncentraciju i pažnju. I najvažnije, do danas ni teorijski ni empirijski nije utvrdeno da je moguce ostvarenje jednog od najcešcih roditeljskih apokalipticnih upozorenja: "Nemoj da piješ kafu, porašce ti rep".

SVETSKI DAN KAFE

Ustanovljen je 2015. godine u Milanu, kada se 77 država clanica Internacionalne organizacije kafe dogovorilo da na ovaj dan promovišu poštenu trgovinu kafom i podrže milione farmera koji gaje ovu aromaticnu biljku.

Kafa je otkrivena u Etiopiji, i to, kako tvrdi legenda, kada je jedan pastir primetio neobicno ponašanje svojih koza koje su postale hiperaktivne nakon što bi obrstile crvene bobice sa grmlja.

Turci i Holandani su je doneli u Evropu, gde je najviše piju Finci. Amerikanci su na svetskom nivou najveci potrošaci kafe jer dnevno popiju oko 450 miliona šoljica. Najveci izvoznici kafe su Brazil (31 odsto) i Vijetnam (25 odsto), a slede Kolumbija, Honduras, Indija, Indonezija... Kafa i fudbal su glavni simboli Brazila, a ova sprega odlicno je ilustrovana pricom iz 1932. godine kada ta južnoamericka država nije mogla da plati odlazak svojih sportista na Olimpijske igre u Los Andelesu. Medutim, problem je vrlo brzo rešen - brod sa sportistima je napunjen kafom koja je usput prodata.

Kafa raste u obliku bobica na grmu - što znaci da je zapravo voce. Postoji više od 50 vrsta kafe, a 70 odsto planete konzumira "Arabicu". 

U svojoj istoriji kafa je imala važnu ulogu i u borbi za ravnopravnost polova. Naime, 1674. godine Britanke su "Peticijom protiv kafe" tražile zabranu ovog napitka svim muškarcima mladim od 60 godina, tvrdeci da ih kafa pretvara u "beskorisne leševe" jer su poceli da "tracare više od žena".

U staroj arapskoj kulturi postojao je samo jedan nacin da se žena legalno razvede: ako njen suprug ne obezbeduje dovoljno kafe.

Tagovi