Konzumiranje šest ili više šolja kafe dnevno drastično smanjuje rizik od formiranja kamena u žučnoj kesi, pokazala je naučna studija.
Ovaj, prilično veliki unos kafe, snizio je šanse za razvoj ovog bolnog stanja za 23 odsto, u poređenju sa onima koji uopšte nisu pili kafu.
Naučnici su analizirali zdravlje i životni stil na osnovu podataka 104.500 odraslih ljudi u periodu od 13 godina. Uporedili su da li i koliko kafe učesnici piju i da li su ikada imali problem sa stvaranjem kamenja u žučnoj kesi.
Konzumiranje samo jedne šolje dnevno snižava rizik od stvaranja kamena za tri odsto, a najveći efekat je primetan kod onih koji piju po nekoliko šolja kafe dnevno.
Prema nekim opštim preporukama, ne preporučuje se unos više od 400 miligrama kofeina dnevno, a jedna šoljica može da sadrži između 70 i 140 miligrama.
Kamen je inače čvrsta izraslina koja se stvara u žučnoj kesi i može da liči na veća zrnca peska ili na kamenčiće. Povezano je sa ishranom koja povećava nivo holesterola, a najčešći simptom je bol u stomaku koji može da traje i do osam sati i da bude vrlo jak.
Naučnici objašnjavaju da kofein sadrži metilksantin koji stimuliše proizvodnju žučne kiseline, a koja sprečava holesterol da formira kamen.
Ova studija sprovedena je nakon što je jedno istraživanje nedavno utvrdilo da konzumiranje tri ili više šolja kafe povećava rizik od migrena, ali i srčanog udara.
Teodosić promašio pobedu u Pioniru: Zvezda imala "+14" pa ispustila šampiona Evrope
Završena akcija spašavanja u Novom Sadu - 14 poginulih, troje povređenih, obratio se i Vučić
Crvena zvezda oštećena? Isplivao snimak sporne situacije: Ovako je PAO poveo, a sudije previdele jedan detalj!
"Da se rekonstruisala nadstrešnica, ovo se ne bi desilo": Vesić najavio da će utvrditi ko je stavljao pečate i potpise
Crvena zvezda i Partizan izvan plej-of zone: Ovako izgleda tabela Evrolige posle sedam kola