Stil

Nekad je spremala viršle u džezvi, a sada je majstor u kuhinji

Izvor Glorija

Pevačica Tijana Dapčević u intervjuu za "Gloriju" otkrila je kako se hrani, koje je njeno omiljeno jelo, ali i da je nekad kuvala viršle u džezvi...

3. 2. 1976. Tijana Dapčević
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Pop pevačica Tijana Dapčević u svom rodnom Skoplju u poslednje vreme boravi češće nego inače jer igra glavnu ulogu u gledanom sitkomu "Prespav", pa je samim tim u prilici i da uživa u makedonskim specijalitetima. Oni su joj, uz vojvođanske gurmanluke i hercegovačke pikanterije, obeležili detinjstvo.

Ona je u intervjuu za "Gloriju" ispričala da je leto u detinjstvu provodila u Vojvocini, jer je njena majka poreklom Hercegovka, rođena u Crvenki. Tako je Tijana zavolela vojvođanska jela, koja su se u porodici njene majke spremala ravnopravno uz hercegovačka.

"Posle su ona, u kombinaciji sa makedonskim, psotala i deo moje kuhinje. Međutim, svako jelo volim da obojim nečim novim, makar to bio samo začin, čini mi se da ispadnu spektakularno. Kada sam u Makedoniji, opredeljujem se za tamošnje delicije, a omiljena mi je letna mandža – obrok koji je najjednostavnije napraviti, a najukusniji je. Izdinsta se malo luka na ulju, a ja biram grčko maslinovo koje kupujem u hektolitrima, dodaju se seckane paprike i paradjz i na kraju jaje. Može da se stavi i malo sira po želji. Postoji i jedno pecivo koje nigde drugde nisam videla, reč je o simit pogači. To je zapravo testo u testu, male pogače punjene masnim praznim korama, sličnim onim od bureka. Deluje čudno, ali kada ih probate, shvatite zašto su toliko popularne. Pošto ih ubrajam u hranu koja blokira ceo kardiovaskularni sistem, a i zato što moram da pazim na liniju, ne naručujem ih često. Jednom u desetak dana", otkrila je Dapčevićeva.

Tijana kaže da joj nikada nijedna dijeta nije uspela, ali zato primenjuje liposukcijski način ishrane, čijih se pravila pridržava poslednje četiri godine.

"Probala sam razne dijete, ali ni od jedne nisam smršala. Liposukcijski način ishrane mi prija pre svega iz zdravstvenih razloga, a pomaže i kada treba izgubiti višak kilograma. On dopušta unos masni i proteina, ali ne i ugljenih hidrata. Od kada se tako hranim, otkrila sam dosta novih recepata, a jedan od omiljenih mi je pica od karfiola u kojoj nema brašna, ali zato imaju svi drugi sastojci za picu".

Kulinarske veštine savladala je kada je bila u drugom stanju sa sinom Vukom, sve pre toga bili su samo pokušaji.

"Kada sam započela zajednički život sa suprugom Mlanom, ništa nisam znala da spremim, a ni on nije bio neki kuvar. Jednom sam viršle kuvala u džezvi za kafu, a još gore je bilo kada sam ostavila jaja na šporetu i krenula na put. Već sam prilično bila odmakla od kuće kada sam se setila jaja i brzo se vratila. Voda je bila isparila, jaja izgorela, cela kuća je bila u dimu. Nisam mesecima potom mogla da se rešim neugodnom mirisa iz stana. Kuhinja me je istinski zainteresovala tek kada sam ostala trudna. U to vreme mi se desilo da sam dobila upalu žune kese, zbog čega je trebalo da budem na posebnom režimu ishrane. Sama sam pravila to što sam smela da jedem i tako zapravo počela da kuvam. Kod nas u porodici je obavezno povrće, bilo grilovano, bareno ili u salati. Jedno od omiljenih jela mi je bamija, nju uvek stavljam u turli tavu, makedonsko jelu slično đuveču. Jedemo i dosta voća, i to onog sezonskog koje uspeva u Srbiji. Makar jednom nedeljno na stolu nam se nađe i riba. Kupim nekad pečenu rečnu ili sama spremim oradu i brancina u rerni sa mnogo začina. Kada imam sreće da nađem pastrmku koja nije tovljena, već potočna, to me uvek obraduje".