Stil

Jesen je najgori period za centimetre – evo kako da se ne ugojite

Izvor mondo.rs

Sa hladnijim i tmurnijim vremenom neretko nam dolazi još nešto – višak kilograma.

Dok se leti trudimo da se hranimo zdravije i suzdržavamo od slatkiša kako bismo što bolje izgledali u kupaćem kostimu, naša volja i motivacija popuštaju kada lišće počne da žuti. Istraživanja su pokazala da se ljudi u proseku ugoje oko dva kilograma na jesen, najviše od septembra do decembra.

Tome verovatno doprinose i sve krai dani, zbog čega smo i manje fizički aktivni, a sve više vremena provodimo kod kuće. Izležavanje, gledanje serije i grickalice možda zvuče lepo, ali nisu baš dobri za liniju...

Ako ne želite da celu jesen i zimu provedete skrivajući stomak širokim džemperima, potrudite se da se pridržavate ova tri pravila.

Nemojte da se predate želji za hranom

Iako je teško odoleti kada vam kolačići zamirišu, dajte sve od sebe da se oduprete toj želji. Okružite se zdravim namirnicama i trudite se da budete fizički aktivni, barem šetajte. Izvacite "nezdrave" namirnice iz kuće, kako ne biste došli u iskušenje.

Planirajte unapred

Ukoliko volite da vežbate napolju, činjenica je da hladnije i tmurnije vreme može da vam poremeti planove. Zato bi bilo pametno da uvek imate rezervni plan, kako biste ostali u formi i u hladnijim mesecima.

Osim toga, dobro je i da imate rezervni plan za trenutke kada želite da uživate u visokokaloričnoj hrani – "prevarite" sebe nekom zdravijom varijantom koju volite.

Očistite organizam

Recimo da ste preterali u unosu hane prethodnih dana – ne bi bilo loše da uradite detoks organizma i tako ga "restartujete" za jesen. Neželjena zapaljenja i toksini mogu da se eliminišu iz tela tako što ćete jesti zdravu hranu i biti fizički aktivni.