Stil

Nije bezazleno: ZAGAĐEN VAZDUH šteti vašoj koži, evo kako da se ZAŠTITITE

Izvor mondo.rs

Zagađen vazduh ima negativan uticaj na naše zdravlje, ali na udaru je i naša lepota.

Magla i smog već danima "pokrivaju" Beograd, a prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine Srbije, vazduh je zagađen i u Novom Sadu, Beočinu, Pančevu, Smederevu, Valjevu, Kosjeriću i Nišu.

Glavni razlozi zagađenja vazduha u Srbiji, naročito u zimskim mesecima, jesu postrojenja za GREJANJE, INDIVIDUALNA LOŽIŠTA, ali i GUST SAOBRAĆAJ.

Zagađen vazduh ima negativan uticaj na naše zdravlje, prema poslednjim podacima povećan je rizik od pojave infarkta kod osoba sa slabim screm, ali na udaru je i naša lepota.

"Zagađenje može da izazove neujednačen ton kože, ubrzano starenje, pa čak i rak", kaže američki dermatolog Doris Dej.

Štetnost zađenog vazduha po našu kožu potvrdila je i nedavna studija koja je otkrila da žene koje su bile više izložene "prljavom" vazduhu, imale više tamnih mrlja na koži i bora na licu. Te sitne čestice "prljavštine" ulaze duboku u epiderm, uzrokujući ne samo upalu i dehidrataciju kože, već i gubitak elastičnosti i čvrstine. Zagađenje razgrađuje kolagen i lipidni sloj na koži, ali jednostavnim promenama u našoj rutini, poput pravilnog čišćenja i svakodnevnog korišćenja antioksidanata, možemo ublažiti ovaj štetan uticaj i zaštiti zdravlje naše kože.

Temeljno čišćenje lica

Svi znamo da treba redovno da peremo lice, ali mnogi od nas to ne rade kako valja. Koristite pH neutralan sapun i dobro istrljajte lice. Važno je umivati se ujutru, a posebno uveče kada je koža upila sve štetne čestice iz vazduha. Takođe, posebno se preporučuje da redovno praktikujete piling lica. Ako ne svakog dana (najbolje uveče), onda svakog drugog. I ne brinite da ćete na ovaj način isušiti kožu. Nakon temeljnog pranja lica, u većem sloju nanesite hidratantnu kremu.

Kada štetne čestice iz zagađenog vazduha prodru u vašu kožu, stvaraju slobodne radikale, veoma nestabilne molekule koji imaju neparne elektrone. Ovi molekuli deluju poput ping-pong loptica, "skačući" po vašoj koži kako bi iz zdravih ćelija "krali" elektrone i na taj način ih oštetili.

Oni bukvalno probijaju rupe u kolagenu, a koji je ključnog značaja za elasičnost kože. Ceo ovaj proces za posledicu ima hiperpigmentaciju i pojavu bora, a neretko se javljaju i akne i rozacea. Najgori scenario je oštećenje DNK i mutacija ćelija, što dovodi do raka. Rešenje su antioksidanti. Da biste zaštitili kožu, ujutru i uveče posle pranja i čišćenja kože nanesite serum sa antioksidantima. Takođe, jedite hranu bogatu ovim sastojcima kao što su borovnice, zečljasto povrće i pasulj.