Stil

Pobedite insomniju: 5 trikova koji garantuju bolji san

Autor Men'S Health Izvor mondo.rs

Jasno je kao dan koliko je san u toku noći nezamenljiv. Ovih pet trikova će vam pomoći da se izborite sa insomnijom i spavate kao beba.

Ostavite kuću urednom – Operite sudove i rasklonite sve stvari na svoje mesto pre odlaska na spavanje – ispostavlja se da će ovo za 60 odsto olakšati da utonete u san. Ostavljanje kuće u neredu, povisiće nivo hormona stresa u krvi – kortizola. Takođe, izbegavajte da jedete, učite ili čitate u krevetu u kojem spavate – ovo mesto rezervišite samo za spavanje, u mraku.

Ohladite se – Da biste zaspali, temperatura u abdominalnom delu tela mora da spadne za dva stepena.  Topao tuš pred spavanje ubrzava ovaj proces, jer se telo naglo hladi nakon ovoga. Povedite računa i o temperaturi sobe u kojoj spavate – osim što bi trebalo da je mrak i tišina u vašoj okolini, takođe, bolje se spava ako je soba hladnija. Optimalno 18-22 stepena.

Opustite se – Oko 23 časa nivo kortizola u krvi naglo opada i telo počinje da otpušta melatonin. Naučnici sa Oksforda takođe savetuju da pre nego što zaspite zamislite planinu, opuštajuću i mirnu – jer će takva slika oterati insomniju. Pažljivo sa maštom – ako ste gledali film Everest.

Ostatak teksta pročitajte na sajtu Men’s Health...