TAKO JEDNOSTAVNO!

ALTERNATIVA ASEPSOLU: Napravite sredstvo za dezinfekciju od česmovače i...

Autor Maja Gašić

Preporuka profesora sa Hemijskog fakuteta.

U Srbiji je pre desetak dana proglašeno vanredno stanje zbog epidemije korona virusa koji je u svetu usmrtio preko 20.000 ljudi, a prema poslednjim podacima zaraženo je više od pola miliona svetske populacije.

Zaštita od virusa i strogo pridržavanje mera prevencije odavno nisu savet, već obaveza svih nas. Podsećamo vas da ne izlazite napolje i da redovno perete ruke, a socijalna distanca i higijena su najvažniji u prevenciji. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Pročitajte i odgovore epidemiologa na najčešća pitanja, koliko se virus zadržava na kojoj površini i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji

Ako niste uspeli da nađete sredstva za dezinfekciju u apotekama ili drogerijama, saznali smo kako možete sami da napravite asepsol, a sada prenosimo i recept za još jedno dezinfekciono sredstvo koje možete da "smućkate" u kućnoj varijanti. 

Prof. dr Zoran Vujčić, redovni profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu, koji je za MONDO pričao o vrstama sapuna koji efikasno uništavaju viruse, na svom blogu redovno daje korisne savete o hemijskim supstancama koje pomažu u borbi protiv virusa kovid-19.

Pored asepsola, 70-procentnog alkohola, "domestosa" i još nekih sredstava koje je trenutno teško pronaći u prodaji, postoji još jedno. Vrlo jednostavno za pravljenje i, što je najvažnije, vrlo dostupno.

"U današnjem tekstu ću obraditi samo jednu dodatnu supstanciju koja nam je u prvom talasu straha i opšte galame promakla - limunska kiselina", napisao je na svom blogu i podvukao da limunsku kiselinu NE MOŽE da zameni sirćetna kiselina (alkoholno,vinsko, jabučno sirće) zbog kiselosti, ali i kontaktnog vremena dejstva.

Da podsetimo, KONTAKTNO VREME DEJSTVA znači da je sve vreme površina nakvašena tim sredstvom ili je potopljena u njega.

"Limunska kiselina je jedna od količinski najzastupljenija kiselina po količini u limunu. I ta njena kiselost ubija viruse, bakterije, gljivice", piše prof. Vujčić.

A, evo kako da napravite sredstvo na bazi imunske kiseline:

"Dakle, treba da odmerite 25 g limunske kiseline rastvorite u 975 g vode. Zbog nepreciznosti vaga i pakovanja i zbog toga što nemate destilovanu ili dejonizovanu vodu, već vodu iz česme, savetujem: 30 g limunske kiseline u 1 L vode. Ovaj rastvor je izuzetno stabilan, za razliku od proizvoda na bazi hlorna kada se razblaže. Kompatibilan je sa etanolom, pa je moguće napraviti i razna sigurno efikasnija sredstva od ovoga, koje bi bilo i za ruke, a ne samo za površine", kaže profesor.

Prema rečima prof. Vujčića, ovim sredstvom efikasno ćete dezinfikovati glatke, neporozne površine.

"Ova receptura 'ubija' 99% svih virusa na kontaktnim glatkim, neporoznim površinama. Limunska kiselina (limuntus) je neotrovna, pa time i zgodnija za upotrebu od mnogih sredstava. Njeno dejstvo se zasniva na kiselom pH, koje sa isparavanjem vode postaje još jače", navodi prof. Vujčić i dodaje da je ova specifična koncentracija navedena na EPA (Environmental Protection Agency) listi, sa dokazanim dejstvom da ubija poliovirus i tvrdnjom da uništava korona virus.

U dodatku se poziva na citat zvaničnih organizacija : "Emerging Viral Pathogen Claim - If a product qualified for the Emerging Viral Pathogen Claim, it demonstrated efficacy against a harder-to-kill virus than the enveloped human coronavirus. U prevodu - ako ubija jači virus (poliovirus) onda sigurno ubija i korona virus."

Treba da znate i...

"Preporučeno kontaktno vreme je 5 minuta za prskanje ili brisanje glatkih i neporoznih površina. To znači da ubija i na poroznim površinama, ali je potrebno duže kontaktno vreme. drugim rečima isprskajte i čekajte da se osuši. Pa, ponovite. Kompatibilni deterdženti su nejonski 'Tween' ili 'Triton X 100'. Nikako sapun."

Bakini saveti o korona virusu (ZABAVA)
Izvor: YouTube/Casa Surace

Profesor Vujčić kaže i da rastvore limunske kiseline ne treba mešati sa drugim dezinfekcionim sredstvima, osim sa etanolom.

Prednost 2,5% limunske kiseline (3% u vodi "iz česme")  je što je ona netoksična za ljude. Što ne nagriza pluća kao hlorni preparati i što se lakše pere od asepsola posle sušenja.