Stil

Sendvič, čokolada ili nešto drugo: Šta jedemo kad smo pod stresom?

Autor Maja Gašić

Kad smo nervozni, uplašeni ili tužni, emocije najčešće "potiskujemo" hranom...

Prvi slučaj korona virusa u Srbiji potvrđen je 6. marta. Danas, 23 dana kasnije, imamo preko 700 slučajeva zaraženih i 16 smrtnih ishoda. 

U Srbiji su uvedene nove mere protiv širenja korona virusa, a jedna od njih je i izolacija. Hteli mi to da priznamo ili ne, strah je prisutan. Neki se brane humorom, dele s prijateljima i porodicom raznorazne fore na temu korona virusa, a neki često "obilaze" frižider..

Nije ništa novo,suočen sa stresom, veliki broj ljudi traži utehu u hrani. 

Sudeći po praznim rafovima u prehrambenim radnjama, brašno je dostiglo vrednost zlata. Šalimo se, naravno, ali čini se da će naši sugrađani najviše pripremati jela od ove namirnice. 

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Kako se "hrana za utehu", ona za kojom posežemo svaki put kad smo pod stresom ili smo depresivni, najčešće odnosi na slatkiše, cenimo da će se u srpskim domovima (pored hleba) uglavnom mesiti kolači

Čokolada je takođe jedna od top pet namirnica kada je reč o omiljenoj hrani u stresnim vremenima. Koliko smo upoznati, još uvek nema jagme za ovom poslasticom u radnjama. Ako ste čokoholičar, nećete imati problema da zadovoljite svoju žudnju.

Grickalice! Budući da u vreme izolaciji najviše vremena provodimo uz TV, a pored vesti najviše se gledaju filmovi i serije. Neki bindžuju, pa gledaju po cele sezone omiljenih serija tokom noći, a ima i onih koji rade (od kuće) i ustaju rano. Koji god da je slučaj, grickalice se uz TV podrazumevaju. Ukoliko niste iskokali kokice (što na šporetu, što u mikrotalasnoj)  - koje su ujedno i najmanje kalorična grickalica, navalili na čipseve, grisine i sl, opet se vraćamo na brašno. Neke od popularnijih "domaćih" grickalica su perece i štapićikoje ćete napraviti očas posla. Naravno, ne smemo da zaboravimo i pitei pituljice, projice i druge omiljene specijalitet sprskih domaćica.

Za one malo nervoznije, koji se ne odvajaju od TV-a i nemaju vremena za "pošten" obrok sendviči su iz raja izašli! Sastav? Nije bitan, sve može!

Oni skloniji zdravom načinu života nervozu "leče" voćem. Istina, kod većine srpskih domaćica voćke završavaju u nekom receptu za kolače... Još jedan problem jeste što narod zazire da jede sveže voće i povrće iz straha da je i ono pokupilo virus. Ako niste znali da li je to moguće, pročitajte ovaj tekst

A šta vi najviše volite da jedete u izolaciji? Pišite nam u komentarima! 

Još jednom vas podsećamo da ne izlazite napolje i da redovno perete ruke, socijalna distanca i higijena su najvažniji u prevenciji.