Humanost na delu

POMOZI! Donesi hranu bez alergena za decu roditelja zarežnih koronom

Izvor mondo.rs

BRAVO! SJajna humana akcija i velika pmoć mališanima sa alergijma, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani.

Povodom epidemije viriusa korona u Srbiji, Nacionalno udruženje „Alergija i ja“  pokrenulo je akciju za obezbeđivanje nekontaminirane ishrane bez glutena I alergena, pod nazivom: “Hrana za sve”.

Cilj akcije je obezbeđivanje obroka za decu čiji su roditelji oboleli od korona virusa.

Nacionalno udruženje za pomoć i podršku osobama sa alergijma, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani  "Alergija i ja" formira timove volontera koji spremaju obroke u nekontaminiranom okruženju za sve osobe koji imaju ceijakiju.

Za sada, organizuju se timovi u gradovima gde se otvaraju trijažni centri za sve one koji imaju najblaže simptome korone virusa i to: Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, kako bi pomogli svima kojima je siguran obrok bez glutena potreban, a najpre se misli na decu čiji roditelji su oboleli od korona virusa.

Dakle, ne radi se o dostavi hrane trijažnim centima (to će obezbediti sami centri), već na porodice čiji članovi obole, pre svega roditelji, a deca nemaju obezbeđene obroke.

Pozivaju se osobe koje imaju celijakiju ili mame malih celijakičara, koje su voljne da naprave 1+ obrok za osobu koja je pogođena virusom kovid-19.

Kako se možete priključiti akciji “Hrana za sve”?

Pošaljite ime i prezime, grad i opštinu (za slučaj da i opštine izoluju), kontakt telefon i mejl na mejl: alergijaijanadelu@gmail.com

Jedini uslov je da kuhinja volontera u kojoj se sprema hrana bude nekontaminirana glutenom!

Takođe, Udruženje je uputilo molbu Kriznom štabu za suzbijanje zarazne bolesti Covid – 19 Vlade Republike Srbije, kako bi obezbedili nekontaminirane obroke bez glutena I alergena u trijažne centre.