Stil

Problem s kožom tokom samoizolacije koji zbunjuje žene širom sveta

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ne šminkamo se, ne izlazimo napolje... Zašto nam onda koža ne "blista", već možda izgleda gore nego inače? Evo odgovora!

Mnoge od nas pomislile su da će nam koža tokom samoizolacije zbog pandemije korona virusa. izgledati bolje nego ranije, jer ređe izlazimo, ne šminkamo se, ne dodirujemo lice nečistim rukama jer ih stalno peremo...

I suočile smo se sa iznenadnim "napadima" izuzetno suve kože ili pojavom bubuljica.

Negovana i zdrava koža umnogome se oslanja na našu rutinu, upozoravaju dermatolozi, a rutina zbog neočekivanih okolnosti postaje narušena.

Prvi krivac je stres koji možda osećamo zbog ovih okolnosti, koji može uticati na nivo kortizola i adrenalina, koji umanjuju imune funkcije kože i čak usporavaju proizvodnju kolagena u organizmu.

Poremećen ciklus sna, stres i naročito manje kretanja i fizičke aktivnosti mogu bitno uticati na izgled kože.

Peremo ruke češće nego inače, to je tačno, ali možda ne ako celog dana sedimo kod kuće. A pošto na licu nemamo šminku, zapravo ćemo ga dodirivati češće nego inače, i to možda rukama kojima smo prethodno dodirivale "sve i svašta" po kući, naročito tastaturu računara koja važi za najprljavije površine na radnom stolu.

Odsustvo kretanja znači da je koža manje prokrvljena i dobija manje kiseonika, pa ako želite lepu kožu, radite barem vežbe kod kuće kada vam obaveze to dozvoljavaju.

Veoma je važno da prostorije u kojima boravite ne budu pretople, jer će to isušiti kožu. Redovno vetrite prostorije u kojima najčešće boravite.

Obavezno unosite mnogo tečnosti i koristite hidratantnu kremu, kako se koža ne bi isušila.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera tokom Uskrsa - zabrana izlaska za sve od petka do utorka.