Prečica do ravnog stomaka: Ove namirnice treba da izbegavate!

Ako želite da imate ravan stomak, evo koje namirnice treba da izbegavate!

Svako od nas ponekad ima problema sa nadutošću, a ako vas to često muči, razlog su verovatno hrana ili napici koje konzumirate. Nutricionistkinja Lisa Borg otkrila je koje namirnice treba da izbegavate da biste imali ravan stomak.

Žitarice

Dok mnogi zdravstveni stručnjaci ističu da je važno unositi žitarice za zdravlje creva, baš ove namirnice možda su razlog nadutosti.

Namirnice poput raži ili pšenice sadrže fruktan, odnosno ugljeni hidrat koji dovodi do problema sa varenjem kod mnogih. Nalaze se u proizvodima poput hleba, paste, belog i crnog luka, pistaća, brokolija...

"Prvo što predložim klijentima koje muči nadutost je da izbegavaju namirnice poput hleba, paste, pice, ovsenih kaša i krekera. Ove namirnice su veoma obrađene i na mnoštvo načina doprinose nadutosti", dodaje nutricionistkinja Kim Pirson.

Alkohol

Koliko god da vam pričinjava zadovoljstvo da tu i tamo popijete poneku čašicu, alkohol dovodi do zadržavanja vode u telu, a samim tim i do nadutosti.

Mlečni proizvodi

Većina ovih proizvodi sadrže laktozu, koja se teško vari. Ako želite da pobedite nadutost, izbegavajte proizvode poput sladoleda, sira i mleka.

Kofein

Koliko god da uživate u šoljici kafe, znajte da to može da bude i uzrok nadutosti jer kofein preterano "angažuje" digestivni sistem, stimulišući spasme u crevima i dovodeći do nadutosti.

Ako se ispostavi da vam smeta kafa, zamenite je biljnim čajevima.

Pržene namirnice

Pržena hrana definitivno ni na koji način neće doprineti ravnom stomaku. U većini slučajeva pržena hrana je zapravo brza hrana, puna soli i transkiselina koje dovode do nadutosti i gomilanja masti.

Gotova hrana

Nutricionistkinja Lisa Borg kaže da gotove namirnice takođe mogu da budu uzrok nadutosti.

"Da bi imale duži rok trajanja, ove namirnice su pune aditiva, koje treba da izbegavate zarad metabolizma".

Ona dodaje i da izbegavanje ovih namirnica jedino ima smisla ako ih zamenite zdravim i što manje obrađenim namirnicama.