Znate li šta Rusi uvek jedu za doručak? Kašu od heljde! Pripremaju je u slatkoj i slanoj varijanti, uz dodatak putera, slaninice, suvog i svežeg voća. I tako stotinama godina unazad.
Svakog jutra, stavljajući na sto tanjir tople heljdine kaše, majke ne propuštaju da kažu deci da je to najzdraviji doručak na svetu. I potpuno su u pravu, A znate li zašto?
Koliko je heljda korisna poznato je od davnina, sadrži obilje hranljivih i važnih nutrijenata.
Zrna heljde sadrže: lako svarljive proteine - do 16% (uključujući esencijalne aminokiseline - arginin i lizin), ugljene hidrate - do 30% i masti - do 3%, brojne minerale (gvožđe, kalcijum, fosfor, bakar, cink, bor, jod, nikl, kobalt), celulozu, jabukovu, limunsku, oksalnu kiselinu, vitamine grupe B (folna kiselina - vitamin B6), PP i P (rutin).
Kako pomaže?
Zahvaljujući obilju folne kiseline, snažno se bori protiv virusa, što je jedan od razloga zbog čega je ova namirnica obavezna u zimskom periodu!
Gvožđe iz žitarica (heljda je prvak u sadržaju gvožđa) pomaže stvaranje crvenih krvnih zrnaca i garantuje dobar ten, preporučuje se kod anemije. Takođe normalizuje nivo hemoglobina, kalijum održava optimalan krvni pritisak, kalcijum je odličan saveznik u borbi protiv karijesa, lomljivih noktiju i krhkih kostiju, a magnezijum štiti od depresije i pomaže u borbi protiv viška kilograma.
Prema rečima lekara, heljda je korisna za ljude sa dijabetesom i gojazne ljude. Kaša od ove namirnice pomaže rad srca i jetre, u uklanjanju viška holesterola iz tela (što znači da oni koji je redovno jedu su u manjem riziku od ateroskleroze i srčanih problema), uklanja toksine i jone teških metala iz tela.
Heljda se preporučuje osobama koje pate od vaskularnih bolesti, reume i artritisa, smanjuje propusnost krvnih sudova i njihovu krhkost, a sprečava i stvaranje krvnih ugrušaka.
Ishrana za onkološke pacijente
Ruski onkolog Volf Laskin, koji sepreko 30 godina bavi isključivo malignitetima, svojim pacijentima, čak i onima u poodmakloj fazi kancera, preporučivao je dijetu koja je počinjala heljdom.
Evo kako se po Laskinu kuva osnovna heljdina kaša:
Sastojci:
- 50 g heljde, sirove ili pečene (sirova je zdravija, pečena ima malo lepši ukus)
- 150 ml vode (uvek tri puta više vode od količine heljde)
- samo prstohvat soli
Priprema:
Heljdu preliti sa 150 ml vode i ostaviti da odstoji, minimum pola sata, maksimum 12 sati. Zatim procediti, dobro isprati. Vratiti u šerpu i naliti sa 100 ml vode, dodati so, kuvati dok ne provri pa smanjiti vatru i kuvati još nekoliko minuta, bez mešanja, dok vode ne uvri.
Gde je naći?
U prodavnicama zdrave hrane može se kupiti heljda u zrnu, sirova i propržena. Rusi više vole tamniju prženu jer je ukusnija, ali zelenkasta sirova heljda je ipak mnogo lekovitija.
MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.