KOJE JABUKE SU NAJBOLJE, I KAKO DA ZNATE DA LI SU SVEŽE: Nisu sve iste, i nije kora najzdraviji deo svake jabuke!

Niste sigurni koju jabuku da izaberete? Evo šta kaže nauka!

MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Želite da se hranite zdravo, pratite savete nutricionista, ali znate i šta su vam još bake pričale - jedna jabuka na dan veoma je važna za zdravlje, "tera" lekare? Ova poslovica nije tek tako izmišljena, jabuke jesu veoma zdrave, od njih dobijamo i moćno jabukovo sirće, ali nisu sve iste.

Kako se biraju jabuke? 

Jabuke su u sezoni od avgusta, vrhunac je u septembru i oktobru, a već od novembra, u prodavnicama ćete moći da pronađete jabuke koje su uvezene, ili one koje su zapravo ukusnije ako dugo stoje. Takva je situacija do kraja marta, kada će biti istrošene "zalihe" i sveže jabuke očekujte tek od aprila.

Kada kupujete jabuke, gledajte da nemaju fleke niti "modrice", jer će brže propasti. Jabuka bi uvek trebalo da bude čvrsta kada je uzmete u ruku, a ne da deluje kao da je ispod kore već omekšala.

Sjajna kora je indikator svežine jabuke, ali pazite, jer prodavci umeju i da ih namažu ili "izglancaju", što znači da nećete dobiti svežu jabuku, već ćete s njom dobiti i dozu voska ili sličnog sredstva koje daje sjaj. Jabuke pravilno operite čim dođete kući i stavite ih u frižider, tako će trajati nedeljama. Jabuke koje su čvršćih sorti možete i zamrznuti ako ih prethodno oljuštite, izvadite im jezgro i isečete ih, onda ćete moći da ih koristite za kuvanje.

Kako da znate koje jabuke su najzdravije? Predstavićemo vam tri sorte koje su "bomba" za ceo organizam!

Imajte na umu, jabuke su najzdravije kada su u sezoni, kao i druge sveže namirnice. Nemojte pasti u iskušenje da jedete namirnice samo zato što su zdrave, uvek gledajte da budu i u sezoni jer to znači da su uzgajane na pravi način i razvile su sve nutrijente, a nisu ih izgubile dugim stajanjem ili transportom iz daleke zemlje iz koje dolaze.

Ovo su najzdravije sorte jabuka!

Za početak, sve jabuke sadrže mnogo vlakana, važnih za sistem za varenje, a malo kalorija. Ako želite da smršate, one su odlična užina između obroka.

Sigurno ste čuli da je u svim jabukama najzdraviji deo kora? Nalaze se zdrave supstance i u kori, ali i ostacima - jezgru koje ćemo baciti nakon što pojedemo ukusnije delove. U središtu jabuke nalazi se pravo mnoštvo zdravih bakterija, a semenke sadrže proteine, vlakna i zdrave masnoće.

Crveni delišes

Ovo je često jabuka koja će nas prva privući dok smo u prodavnici, jer je kao "nacrtana" - lep oblik, divna tamnocrvena boja... Istraživanje sprovedeno u Americi pokazalo je da jabuke sorte crveni delišes sadrže velike količine supstanci po imenu polifenoli, koje regulišu razne procese u telu. Među njima su mršavljenje, normalna funkcija sistema za varenje, a štite i od kardiovaskularnih oboljenja i neurodegenerativnih bolesti. U slučaju ove jabuke, najvažnije je da pojedete koru.

MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac 

Pink lejdi

Studija sprovedena u Australiji 2011. pokazala je da su baš ove jabuke bogate flavonoidima, biljnim pigmentom koji značajno utiče na zdravlje srca.

Flavonoidi su važni za opuštanje krvnih sudova, jer krvni sudovi koji imaju poteškoća sa ovim procesom dovode do bolesti srca i visokog pritiska.

MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac 

Greni Smit

Popularna zelena, kiselija jabuka dokazano utiče na zdravlje sistema za varenje. Sadrži supstance koje pospešuju razvoj zdravih bakterija, važnih saboraca ako želite da smršate ili zaštitite organizam od upala.

Greni smit jabuke sadrže i mnogo vitamina C, ali i vode, što znači da će vam ojačati organizam, a istovremeno dati osećaj sitosti.

Naši omiljeni recepti s jabukama

* Zapečene punjene jabuke *

* Pita od jabuka i starog hleba *

* Jabuke s čokoladom *

* Laki recept za pitu od jabuka *

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.