Česnicu ili božičnu pogaču mese domaćice rano ujutro na dan Božića. Ova posebna pogača priprema se različito u zavisnosti od toga u kom kraju Srbije živite, ali ono što je svuda isto je da se u nju obavezno stavlja novčić.
Veruje se da će onaj ko, prilikom tradicionalnog lomljenja pogače, izvuče paricu, imati novca i sreće. Pored toga, u česnicu se stavlja i komadić badnjaka za koji se veruje da donosi dobro zdravlje i plodnost.
Takođe, u nekim krajevima naše zemlje stavljaju se i kukuruz, pasulj, ovas i pšenica mada se to pre svega radi u domaćinstvima koja imaju svinje, ovce, konje ili živinu.
Nakon lomljenja pogače, osoba koja je pronašla novčić ili badnjak treba da ih čuva na posebnom mestu, a pšenica, ovas, kukuruz i se daju životinjama zbog kojih se i stavljaju u česnicu.
(MONDO)
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.