Sa Novosađankom Fatimom Fejzulović koja stoji iza "Bakinih đakonija", jedne od najpopularnijih stranica sa receptima i savetima za kuvanje na društvenim mrežama, naši čitaoci, kao i svi ljubitelji kvalitetne domaće kuhinje, već su upoznati.

Nedavno je baka Maka, kako je njeni unuci zovu, za MONDO otkrila kako se upustila u ovu kulinarsku avanturu, gde pronalazi inspiraciju za svoje recepte, a ovog puta je sa nama podelila i jedan za neizostavni sastojak praznične trpeze.

U njenoj kući se ni hleb ne kupuje, sve je isključivo "domaće", a evo kako ona priprema božićnu pogaču...

Sastojci:

550 - 600 g brašna

250 ml mleka

125 ml vode

30 g svežeg kvasca

4 kašike ulja

1 jaje

1 žumance

1 kašičica sirćeta

2 kašičice šećera

1 kašičica soli

I još:

60 g omekšalog maslaca

žumance i malo mleka za premazivanje

susam

I prstohvat ljubavi 

Instagram/Screenshot/bakine_djakonije Bakine đakonije - Božićni venac

Priprema:

U toplo mleko dodati šećer i kvasac, promešati i ostaviti desetak minuta da naraste. Prosejati brašno, dodati navedene sastojke i umesiti glatko testo i ostaviti ga u nauljenoj posudi dok ne udvostruči zapreminu. Testo podeliti na 5 jednakih delova, napraviti loptice i od svake formirati krug prečnika oko 15 cm. Svaki krug testa premazati omekšalim maslacem i stavljati jedan na drugi. Poslednji krug ne treba premazati. Sada sve zajedno još malo rastanjiti da se dobije prečnik 27 cm. Staviti na papir za pečenje i premestiti u kalup ili pleh u kom će se peći.

Testo iseći na 8 jednakih delova tako da obod testa ostane ceo, ne zasecati do kraja nego do otprilike 2 cm od kraja. Svaki list zasečenog testa povući prema kraju i malo ukositi i malo ga podvući pod obod. Premazati žumancetom razmućenim sa malo mleka, posuti susamom i ostaviti pokriveno da naraste još oko pola sata. Peći u prethodno zagrejajoj pećnici na 200 stepeni C oko 30-35 minuta.

Probajte ovu pogaču i javite nam kako je ispalo!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.