Stil

2 NAJČEŠĆE GREŠKE ZBOG KOJIH SE VEŠ MAŠINE BRŽE KVARE: Nekoliko mudrih trikova će vam uštedeti novac

Autor Maja Gašić

Kupovina veš mašine nije mala stavka, pokušajte da profužite vek svojoj...

Kako produžiti vek veš mašini i da li uopste postoji način? Ovo umnogome zavisi od kvaliteta samog uređaja, ali postoje još neke "cake" koje će sprečiti kvarove.

Redovno čišćenje

Bubanj veš mašine najbolje ćete očistiti alkoholnim sirćetom. Ubacite četiri kašičice ove tečnosti u pregradu i "zavrtite" jedan ciklus. Ako vam se čini da se nakon završenog ciklusa sirće nije ispralo, ponovite još jednom.

Guma na vratima često se istroši pre vremena i popuca. Osim toga, na njoj se često stvaraju naslage kamenca, nečistoće i gljivica. Izvadite gumu, pa je umočite u mešavinu sirćeta i vode i ostavite da tako odstoji pola sata.

Jednom mesečno perite i pregrade za prašak za veš i omekšivač. Potopite ga u mešavinu sirćeta i vode na pola sata, pa dobro isperite. 

Greške koje većina pravi

Da biste produžili vek veš mašine, ne preterujte sa količinom praška. Uvek je pametnije staviti manje nego više deterdženta. Osim što će višak ostati na odeći i može izazvati alergije, tokom vremena na bubnju i cevi za vodu može se stvoriti sloj koji izaziva oštećenja.

Još jedna greška koju već

 ina domaćica čini jeste da nakon vađenja opranog veša iz bubnja, odmah zatvori vrata. Na ovaj način vlaga ostaje unutra, zbog čega se stvaraju buđ i gljivice. Po završetku ciklusa, ostavite vrata otvorena najmanje pola sata, kako bi se bubanj osušio.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.