Stil

KAKO SMRŠATI BRZO, A BEZ DIJETE? IZBACITE SAMO 2 NAMIRNICE! Doktor otkrio: Ova hrana pravi najveći problem

Autor Maja Gašić

Praksa je pokazala da uz ovaj režim ishrane možete da oslabite do 8 kg za pet nedelja i to bez brojanja kalorija!

Postoje mnoge dijete koje za kratko vreme dovode do brzog gubitka kilograma. Međutim, te dijete uglavnom imaju jo-jo efekat i kilogrami se posle nekog vremena opet vraćaju.

Takođe, brzo i naglo mršavljenje nije dobro za zdravlje i može dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Zato je najbolje da se opredelite za zdrav i postepen gubitak kilograma koji podrazumeva uravnoteženu ishranu i umerenu fizičku aktivnost.

Istraživanja su pokazala da, ukoliko jedete hranu koja se brzo vari, za veoma kratko vreme ćete opet biti gladni. A to znači da ćete jesti više nego što je vašem organizmu potrebno, a sami tim se i gojiti. Zato je potrebno da iz ishrane izbacite namirnice koje imaju ova svojstva. Brašno i šećer spadaju u jednostavne ugljene hidrate koji se brzo vare i čine vas gladnim vrlo brzo nakon jela. Takođe, oni sadrže "prazne kalorije", što znači da su energetski jaki (zahvaljujući ugljenim hidratima i mastima), ali su siromašni nutrijentima.

Šta su "prazne kalorije"?

Namirnice koje daju energiju (jer su bogate ugljenim hidratima i mastima), a ne sadrže nikakve nutrijente, kaš što su vitamini, minerali, antioksidanti, amino kiseline ili vlakna, zapravo su te koje sadrže "prazne kalorije". Na primer, pržena hrana poput pomfrita, čipsa, kao i ostalih grickalica i brze hrane, puna je masnoća i nema nikakvu drugu hranljivu vrednost. 100 g pomfita sadrži otprilike 570 kalorija, što predstavlja trećinu dnevnih kalorijskih potreba za žene i četvrtinu dnevnih potreba za muškarce. Od toga 30 g odlazi na čiste masnoće koje se "lepe", odnosno pretvaraju se u salo.

Plan ishrane koji je osmislio dr Piter Got rešava upravo taj problem. Hrana koja se preporučuje ne sadrži "prazne kalorije", a organizmu obezbeđuje preko potrebne nutrijente i podiže energiju. Na ovaj način se unosi manje hrane, a nećete osetiti pad energije, niti ćete vašem telu uskratiti hranljive materije.

Šta je najzdravije da jedete?

Dr Got kaže da ako želite da smršate, nisu masti problem, pa se tako u njegovom planu ishrane preporučuju sve vrste mesa, pa čak i ono koji nije 100 odsto posno.  Takođe, možete da jedete jaja, voće, povrće, mleko i mlečne proizvode, kao i zrnevlje (poput muslija, raznih vrsta pahuljica od žitarica). Ali, hleb od integralnog brašna ne dolazi u obzir.

Šta raditi ako želite da pripremite jelo koje ipak ima brašna kao šti su lazanje? Umesto kora koristite iseckane tikvice ili patlidžane. Ako ne pravite sopstveni sos od paradajza, kupite onaj koji ne sadrži šećer.

Hleb, namirnica bez koje većina nas ne može da zamisli obrok, možete zameniti kukuruznim tortiljama, napravljenim od kukuruza, a ne od kukuruznog brašna.

Takođe, bolje je da ne uzimate kupovne sokove na kojima piše da su bez dodatog šećera. Sami cedite voće i pravite napitke.

Primer jelovnika

Za svaki obrok su ponuđene tri opcije, a dnevno možete izabrati samo jednu. Poslednji obrok ne bi trebalo da bude posle 20 h.

Doručak:

* omlet sa spanaćem, salata od svežeg krastavca

* omlet sa pečurkama, salata od paradajza, jogurt

* integralno zrnevlje sa obranim mlekom

Užina:

* sveže voće

* sveže povrće

* manja količina orašastih plodova

Ručak:

* grilovane pileće grudi, manja činija grčke salate

* grilovani losos, manja činija krompir salate

* svinjske krmenadle, klip pečenog kukuruza

Večera:

* pileći kari sa sosom od jogurta

* salata od tikvica, 1/2 šolje na pari kuvanog integralnog pirinča

* ćufte od mesa u pradajza sosu, palenta

Ukoliko se pitate kako se zdravo hraniti i smršaviti, odgovor je – lako. Samo budite uporni i prebrodite početnu krizu sa kojom se svako suočava. Ona se javlja kao posledica reakcije tela na promenu prehrambenih navika. To deluje kao svojevrsan šok za organizam, ali ne negativan već pozitivan. 

Osobe koje su se pridržavale ovog plana ishrane kažu da su uz ovaj režim ishrane oslabile do osam kilograma za pet nedelja i to bez brojanja kalorija.

Tagovi