REČ STRUČNJAKA

DA LI JE SUPA "DOZVOLJENA" NA AUTOFAGIJI? Doktor razrešio dilemu - za 1 grupu ljudi je naročito zdrava, evo i zbog čega!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Supa od kostiju, ali i jedna obična namirnica, igraju važnu ulogu!

Izvor: YouTube/Nanaaba'sKitchen

Autofagija je proces koji mnogi primenjuju da bi smršali ili vratili ravnotežu u svoj sistem za varenje. On podstiče izbacivanje štetnih materija i dotrajalih ćelija, ali se mora sprovoditi pažljivo jer podrazumeva veliko odricanje organizma tokom dana.

Stručnjak za autofagiju dr Džejson Fang rekao je da oni koji praktikuju da ipak unesu minimalnu dozu kalorija mogu na dva načina to da urade.

Već smo vam objasnili da li kafa prekida autofagiju, a sada je dr Fang na listu dozvoljenih namirnica dodao još dve.

"Tehnički, i ovo prekida stanje autofagije, ali u zavisnosti od cilja koji želite da ostvarite, može da bude veoma mudar dodatak vašem danu", rekao je on.

Dugotrajno odricanje od hrane dovešće do pada nivoa elektrolita, koji može dovesti do komplikacija kao što su pad pritiska, mučnina, grčevi u mišićima ili iscrpljenost.

"Ideja je da izdržite period gladi tako što ćete kontrolisati prateće simptome, a u organizam ipak uneti minerale i elektrolite koji mu omogućavaju da funkcioniše bez tih simptoma", objasnio je on.

Supa od kostiju, naročito domaća, može se pijuckati tokom autofagije, a posebno se savetuje ljudima koji je praktikuju kako bi svoj sistem za varenje i mikrobiom učinili zdravijim. Nemojte popiti više od jedne šolje, savetuje on.

Ako, pak, ne želite da unosom želatina i glutamina iz supe kompletno prekinete autofagiju, možete tokom dana uneti par kašičica morske soli u čaši vode. Ona će obezbediti minerale koji su telu potrebni.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi