Odvajajte u štek

"SLEDEĆE GODINE U OVO DOBA BIĆEMO MILIONERI": Top 3 saveta za štednju uz koja ćete uštedeti lepu svotu novca!

Autor Nataša Petrović

Štednja novca nije laka, ali ovi saveti mogu da vam pomognu!

Nije lako uštedeti novac, utoliko više što je štednja neophodnija onima koji imaju manje novca na raspolaganju. Međutim, postoji nekoliko dobrih trikova za štednju, koje možete da prilagodite sebi i budžetu kojim raspolažete.

Trik sa kovertom

Ovaj trik je veoma popularan na društvenim mrežama, a podrazumeva da uzmete koverte na kojima ćete napisati brojeve od 100 do 1.000, pišući samo stotine – dakle, po jedan broj na svaku kovertu – 100, 200, 300, 400, 500...

Zatim ćete svakog dana (ili jednom nedeljno, recimo, kako vam odgovara) izvlačiti po jednu kovertu i u nju ubacivati novac u skladu sa brojem koji piše na koverti. Recimo, ako izvučete 100 ubacite 100 dinara, itd.

Sakupljanje sitniša

Ukoliko plaćate u gotovini, na ovaj način biste mogli dosta da uštedite. Kupite kasicu ili odvojite bilo kakvu posudu, flašu, u koju ćete ubacivati kusur koji dobijete u prodavnici – to mogu da budu samo kovanice, ali i papirni novac, na vama je da odlučite.

Ali, važno je da novac odatle ne uzimate sve dok ne napunite kasicu, a bićete iznenađeni koliko se na ovaj način sakupi.

Izazov poslednjeg broja

Jedan od trikova za štednju koji je trenutno veoma popularan na TikToku je izazov poslednjeg broja. To podrazumeva da na kraju svakog dana pogledate koliko novca imate na računu, a zatim sve "preko" ravnog iznosa stavite na štednju.

Na primer, ako na kraju dana imate 56.435 dinara, tog dana ćete na štednju staviti 435 dinara.

Ukoliko je to previše za vaš budžet, svakako ovaj trik možete da prilagodite sebi tako što ćete to raditi, recimo, dvaput nedeljno umesto svakodnevno. I možda vam se to čini kao mala suma, ali za godinu dana ćete sakupiti lepu svotu, a da nećete mnogo osetiti štednju.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.