• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKO ŠTEDE SRBI: Mesečno "sa strane" ostavimo 4.771 dinar

Izvor mondo.rs

Iako dve trećine građana smatra da je "važno štedeti", zbog lošeg životnog standarda uspemo da uštedimo tek četrdesetak evra mesečno. Investiranje u akcije i dalje bauk sa građane Srbije, pokazalo istraživanje Erste grupe.

 Štednja - Mesečno "sa strane" ostavimo 4.771 dinar Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Prosečni štediša u Srbiji mesečno sa strane ostavi tačno 4.771 dinar, utvrdila je godišnja anketa Erste grupe, deveta po redu na teritoriji Južne i Centralne Evrope.

Istraživanje o navikama, koje je za bankarsku grupaciju koja u Srbiji ima Erste banku uradila austrijska kuća IMES u septembru ove godine na uzorku od nešto više od 500 građana "bankarske dobi" (starijeod 15 godina), pokazala je da 52 odsto građana praktikuje neki vid štednje.

Možda će vas zanimati

U Srbiji, rekli bismo nažalost, i dalje prednjači bankarska štednja kao vid "odvajanja sa strane", i to oročavanje na period do godinu dana, uprkos tome što su kamate na uloge dnaas veoma male i tek što pokrivaju inflaciju.

Zanimljivost ovog israživanja je da je utvrdilo da nam je "slamarica" sve tanja i tanja ali ne zbog toga što smo siromašniji (ukušna štednja u zemlji raste), nego zbog toga što je udeo para koji se drži "na sigurnom" kod kuće sada samo 23 odsto, upola manje nego recimo 2013. godine.

Ono što u celoj situaiji nije dobro je odbojnost koju Srbi imaju prema "pravoj"štednji - onoj koja uvećava imovinu a ne samo da joj održava vrednost. Više od polovoje građana misli da je investicione proizvode (akcije, obveznice, hartije od vrednosti...) teško razumeti a čak 12 odsto njih smatra da su oni "samo za avanturiste".

Ukoliko bi se i opredelili da ulažu u investicione proizvode (akcije, penzijske fondove, pa i osiguranje života), odabrali bi one sa najnižim rizikom, koji - naravno - donose i najmanji profit.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir

Hvala presvetom efendiji

Milka

Hahahahaha koje strane???? Da nam neko da sa strane ili pozajmo toliko mozda

Bosko

Moja porodica ne ustedi ni toliko, potrosimo vise od mesecnih prihoda. To je stanje. Forsira se potrosacko drustvò, a plate male. sve su veci duznici a tako je i sa drzavom

special image