Lekari i nutricionisti će vam reći da je jutarnji obrok važno da bude energetski jak, kako biste na početku dana telu obezbedili dovoljno energije da izdrži ostatak dana.
Pa tako, na meniju većine Srba ujutru će se naći jaja, najčešće pržena, slaninica, a često i kobasice.
Ipak, jedan od ove tri namirnice se nikako ne preporučuje.
"Iako su kobasice hrana koju mnogi jedu za doručak ili vikendom za doručak, to nije najhranjivija jutarnja opcija. Kobasica se pravi od mlevenog mesa, masti, začina, aroma i aditiva", kaže dr Rokana Esani, dijetolog nutricionista i portparol Akademije za nutricionistiku i dijetetiku.
"Kobasica je uglavnom bogata natrijumom (hrana bogata natrijumom može da povisi krvni pritisak, što je čini lošo namirnicom za srce ili zdrav krvni pritisak), zasićenim mastima (ovakve namirnice povećavaju loš LDL holesterol), i veoma je kalorična. Prerađeno meso poput kobasica povezano je sa povećanim rizikom od hroničnih bolesti", kaže Eksani i dodaje da postoje mnogo bolje, jednako energetski jake opcije.
"Umesto da ujutru jedete kobasicu, izaberite drugu opciju sa visokim sadržajem proteina poput jaja, grčkog jogurta ili putera od orašastih plodova, poput badema ili puter od semenki suncokreta", zaključuje dr Esani.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.