Da neka hrana izaziva nadutost, svi znaku, ali postoje i namirnice, prvenstveno voće i povrće, koje se toliko teško vare da mogu izazvati pucanje creva.
Ruska nutricionistkinja Elena Solomatina upozorila je na opasnost od hrane koja sadrži puno tanina i "krupnih" vlakana. To su namirnice koje dovode do stvaranja bezoara, stranog tela koji se javlja kada se akumuliraju čestice koje ne mogu da se svare u želucu. Posledica je povećanje veličine creva.
"U teoriji, preterani unos namirnica kao što su dunje, celer, kupus, rotkvice, može dovesti do sličnih problema", objasnila je Elena.
Nutricionistkinja je objasnila i da bezoari, oko kojih se nakupila hrana ne mogu glatko da prolaze kroz creva, a tu leži opasnost od pucanja. Ako su ove naslage previše velike postoji blokada creva, što se neretko rešava operacijom.
Najpoznatiji slučaj ovakve opstrukcije creva usled prejedanja voćem je slučaj žene iz Moskve koja je pojela kilogram i po japanskih jabuka (kaki) i kojoj su se creva proširila sa prečnika od 3-6 cm na katastrofalnih 24.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Partizan razbio Zvezdu i odigrao najbolji meč sezone! Obradovićev tim dominirao, Grobari slavili pred Delijama
Srbija pregazila Dansku i ide na Eurobasket: Blistali Aleksa i Balša, a moglo je i ubedljivije!
Uhapšeno 11 osoba zbog pada nadstrešnice na Železničkoj stanici: Preti im do 12 godina zatvora
Partizan za 55 dana mora da sakupi milione evra: Rasim Ljajić otkrio koliko crno-beli duguju!
Mondo ukrštenica za 21. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!