DOMAĆA SUPA I KAJGANA SU NAJVAŽNIJI POSLE POSTA: Doktor objasnio šta bi trebalo jesti kada prođe Vaskrs

Četiri stvari omogućavaju telu da se lako i bez problema izbori sa težom hranom!

YouTube/SamTheCookingGuy

Duži post, kao što je post uoči Vaskrsa, ima brojna blagotvorna dejstva na telo i um, ali sistem za varenje je neophodno polako vraćati u prethodni režim, da se ne bi dogodili problemi.

Tokom posta, naše telo nema toliko "posla" kada je varenje u pitanju te se može malo i ulenjiti, jer prolazi kroz proces odmora i oporavka. Zbog toga je važno polako i postepeno vraćati mrsnu hranu u ishranu, kaže doktor funkcionalne medicine Vilijam Kol.

"Nakon posta, organizam je osetljiv na insulin i nivo kortizola je viši. To je normalno, ali obrok koji nema mnogo ugljenih hidrata pomoći će vam da izbegnete nagli skok nivoa šećera", objasnio je on.

Obrok kojim se prekida post, ne samo prvi već i obroci tokom narednih dana, trebalo bi da bude mali, niskog sadržaja masti i ugljenih hidrata, a visokog sadržaja proteina. Što jednostavnije, to bolje!

Ako brinete kakav vam je nivo šećera u krvi, to je još jedan razlog da budete obazrivi kada ponovo pređete na mrsnu hranu, savetuje on.

Dobar izbor za prekid posta su sledeće namirnice.

Kajgana

Telo će na ovaj način dobiti proteine, omega-3 masne kiseline, a jaja neće teško "pasti" želucu. Ispržite kajganu na manje masnoće i jedite je uz mladi sir i povrće kao što je mladi luk.

Bareno ili grilovano povrće

Dobićete važne nutrijente, vitamine i minerale, a telo će ih lako svariti. Tu su i vlakna koja su veoma važna za održavanje telesne težine, nivoa šećera u krvi i imuniteta.

Domaća supa

Skromna supa od kostiju se smatra skoro pa čudotvornom u svetu nutricionizma. Bogata sastojcima koji umiruju želudac i druge organe za varenje, puna kolagena, dodajte joj i povrće kako biste uneli i vitamine i minerale.

Smuti

Voće, ali i povrće, usitnite u blenderu i pomešajte s jogurtom ili kefirom. Dobićete značajnu dozu probiotika, vitamina i minerala, a sistem za varenje će usitnjenu hranu lakše obraditi.

(MONDO)