Nije ono što mislite

NUTRICIONISTKINJA OTKRILA NAJZDRAVIJE GRICKALICE: Šta da jedete kad vam padne energija, a šta kad biste nešto slatko

Autor Nataša Petrović

Ne možete bez grickalica, a vodite računa o zdravlju i vitkoj liniji? Nutricionistkinja otkriva šta je najbolji izbor za vas!

Svi znamo kako je to kada opadne energija i odjednom osetimo umor i glad. U takvim trenucima najčešće posežemo za grickalicama kao nečim što će nam brzo vratiti energiju, ali svi znamo i da to nije dobar izbor, za zdravlje, kao ni za liniju.

Ali, šta onda raditi u takvim situacijama, kada vam treba nešto što će podići energiju, a niste dovoljno gladni za pravi, kompletni obrok? Nutricionistkinja Karolin Tomason ima odgovor.

Kada je reč o grickalicama, nutricionistkinja savetuje da birate one koje imaju visok sadržaj proteina i vlakana jer se sporije vare i sprečiće da dođe do naglog porasta i pada šećera, koji bi uzrokovali novi pad energije. Da biste pronašli takvu grickalicu, morate da gledate deklaracije, a dr Tomason savetuje da tražite one koje imaju najmanje 10 grama proteina po porciji i barem tri grama vlakana.

Osim toga, kada ste pomalo gladni i treba vam dodatna energija koja će vas "održati" taman do sledećeg obroka, nutricionistkinja kaže da je spas u orašastim plodovima. Dovoljno je, kaže, da pojedete količinu koja staje na dlan.

S druge strane, ako, na primer, s posla idete u teretanu, onda grickalica treba da sadrži i ugljene hidrate. U tom slučaju, najbolje rešenje je da pronađete neki kolačić ili keksić koji ima visok sadržaj vlakana i proteina – to će vam pomoći da imate dovoljno energije za ceo trening.

U slučaju kada vam se gricka nešto slatko, nutricionistkinja savetuje da pojedete grčki jogurt – ima blago sladak ukus, a pun je proteina. Takođe, možete mu dodati neko voće po svom izboru i tako uneti i hranljiva vlakna.

(MONDO)