Stil

PROPOLIS ZA CIRKULACIJU, A MATIČNI MLEČ ZA GRLO: Žarko godinama radi s pčelinjim proizvodima i koristi ih baš ovako

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Pčele nam daju med, matični pleč, propolis ali i toksine koji se koriste u ublažavanju bolova. Žarko Stepanović u Jutarnjem programu objasnio kako se koji preparat koristi.

Izvor: TV Prva/screenshot

Apiterapija ili lečenje pčelinjim otrovom sve je popularnije u svetu, a doktor hemije Žarko Stepanović koji se bavi apiterapijom ispričao je za šta se sve primenjuje.

Stepanović je mazao i voditeljku Prve kremom sa otrovom, ispričao je i kako napraviti preparat za jačanje imuniteta od polena, a onda pričao i o matičnom mleču.

"Različiti su pristupi u lečenju pčelinjim otrovom, u poslednjih stotinu godina bilo je napretka u lečenju reumatičnih oboljenja, jedan češki lekar je oko 700 pacijenata izlečio na taj način. Poznati Čarls Mraz je ime koje je značajno u primeni pčelinjih otrova, on je duže od 50 godina lečio reumatske i neurološke bolesti, on je bio priznat od strane britanskih medicinskih udruženja", rekao je on.

Da li je u Srbiji popularna ova metoda?

"Kod nas, trenutno, veliko je interesovanje kod pčelara laika da ga proizvode, jer nestašice nektara znače da je cena izuzetno porasla. Opredelilo se dosta njih za to, ali proizvesti kremu na osnovu pčelinjeg otrova je veoma komplikovano i može biti opasno", rekao je on.

"Proizvodi se tako što se pčela elektronskim putem poziva na izbacivanje otrova na staklenu površinu, onda se to prikuplja i ne ostaje žaoka. Krema na bazi otrova koristi se kod reumatskih i neuroloških bolesti, imam i pacijente koji imaju multipla sklerozu. To je ipak toksin, ne treba to gledati kao da je nešto neozbiljno. On se koristi kratkotrajno, ako je hronična bolest moraju se koristiti i drugi preparati pčela. Trenutno imam pacijentkinju iz Subotice koja koristi samo otrov, i sada koristi prirodne proizvode, način života je promenila i rezultati su odlični", rekao je on.

Angelika i matični mleč efikasniji su od gingko bilobe, visok sadržaj matičnog mleča u etanolu od 45 odsto, samo 50 grama mleča ide na litar tečnosti a ovaj preparat koristi se za olakšavanje simptoma prehlade.

"Koristi se za cirkulaciju i olakšanje disanja, brohodilatator i vazodilatator, imao sam pacijente starije od 90 godina koji su uzimali to i propolis. E, taj propolis sa kantarionovim uljem, to je savršeno i jednostavno za direktno kapanje, jedna do dve kapi direktno u grlo, prolazi grebanje grla odmah! A za nos, takođe, nikakvi štapići puni mikroorganizama, čistim prstom stavite u svaku nozdrvu i propolis ima antivirusno i antibakterijsko dejstvo. Uzmite 30 grama propolisa i 100 mililitara etanola od 96 odsto, desetak dana mućkajte i to je to", rekao je on.

(MONDO)