BOLJE OD MEDA I MATIČNOG MLEČA: Lekarka jede ovaj pčelinji proizvod svakog dana, čudo je za imunitet i pritisak! | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reč stručnjaka

BOLJE OD MEDA I MATIČNOG MLEČA: Lekarka jede ovaj pčelinji proizvod svakog dana, čudo je za imunitet i pritisak!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac
Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Pčele nam daju mnoge zdrave proizvode, a doktorka Radosavljević kaže da je ovaj najzdraviji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Pneumoftiziolog prim. dr Tatjana Radosavljević rekla je da koristi voće i povrće u ishrani, kao i namirnice za koje možda niste ni čuli, a veoma su zdrave i odlične za imunitet!

"Koristim dosta povrća i voća, tečnosti, kao i vitamin C i magnezijum. Tu su i cink, đumbir, orasi, indijski i brazilski orah," rekla je ona.

"Ali, najredovnije koristim med i matični mleč, kao i pergu, fermentisani polen kojim pčele hrane svoje mlade i matice. Njega uzimam najmanje dva puta dnevno, a o ovom proizvodu se, nažalost, kod nas ne zna mnogo," rekla je ona.

Možda će vas zanimati

"Koristim ga već devet godina, samo što sam sada pojačala dozu koju uzimam. Povremeno uzmem kombinaciju perge i polena, koja ojačava i lokalni imunitet," rekla je ona za "Blic ženu".

Šta je perga?

Jedan od najkvalitetnijih proizvoda koje pčele prave, perga je polen koje su pčele unele u saće, obogatile enzimima i potom ostavile u zalihama.

pčele u košnici Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Perga fermentiše najmanje tri nedelje, a pčele je pokrivaju tankim slojem meda koji sprečava da se pokvari. Kvalitetnija je od polena i do devet puta, kažu pčelari, i sadrži aminokiseline i mikroorganizme koji su blagotvorni za ljudski organizam.

Još se naziva i "pčelinji hleb", lako je svarljiva i ima više vitamina K i folne kiseline od polena. Sadrži i više masnoće, a ukoliko perge nema u košnici, matica će prestati da polaže jaja.

sace i pcele Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Perga, po pojedinim istraživanjima, blagotvorno utiče na nervni i imuni sistem, poboljšava krvnu sliku, reguliše pritisak, snižava holesterol i štiti organizam.

Kada je u pitanju ishrana za bolje zdravlje pluća, kaže da su mlečni proizvodi od kozjeg mleka ključni.

"U ishrani često koristim kozje proizvode. Naši stari su znali da su kozji sir i mleko važni za lečenje pluća," rekla je ona.

Da li ste znali da u centru Beograda postoje momci koji se bave pčelarstvom? Pronašli smo ih, pogledajte njihovu priču!

Pogledajte

02:50
Urbano pčelarstvo - Braća David i Dario Mardešić imaju 30 košnica u centru Beograda.
Urbano pčelarstvo - Braća David i Dario Mardešić imaju košnice u centru Beograda.
Izvor: MONDO/Uroš Arsić
Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Inicijalizacija u toku...

Komentari 9

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Persida

Ta carobna stvorenja -pcele.Nema sta ne koristim od njihovih proizvoda.Pargu redovno uzimam i top je .Deci sam kupovala maticnu mlec sve vreme studiranja.Mene je najvise odusevila anti age krema Magija pcele na bazi pcelinjeg otrova.Krema i parga i 10 god.mladja.

Teta Ljilja

Ja sam kupovala pre od pcelara ali tesko se nadje, nema uvek, 10gr je oko 10€, skoro mi kaze koleginica za pergu Miamar, ona se kune u nju, probacu i ja sada, imam i neku infekciju pa taman da probam

[email protected]

Ovo je super stvar koristim vec duze vreme...Koristim sve proizvode sada ovog trenutka imam 3 njihova proizvoda u kuci i svakako bolje od sake lekova preporucujem svima od srca...!!!

HOROSKOP

KOLUMNE

KUHINJA