Stil

SAVETI DOKTORKE IZ HITNE POMOĆI: Kada ste pod stresom i u haosu, izdvojite samo 10 minuta za ovo i bićete kao novi!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Jednostavno je, a radi!

Izvor: Instagram/dreudenemd

Svakome se dogodi da ga obaveze i stres "samelju" i da se čini da je radni dan tek počeo, a već se u njemu nalazi previše stvari koje nas opterećuju i čine da osećamo stres.

Doktorka iz Hitne pomoći otkrila je svoj ritual od samo deset minuta, koji pomaže da se izbori sa stresom, pronađe ravnotežu i, kako sama kaže, "ponovo može da diše".

"Uvek kada sam u Hitnoj pomoći pod ogromnim pritiskom, najpre to primetim po svom disanju. Kao da ga obustavim, kao da čekam da dišem kada za to budem imala vremena, i tada znam da je trenutak da prekinem ciklus stresa", kaže dr Judin Hari.

"Osećam napetost, grudi mi se stežu, i kao da ću ili bežati, ili ostati da se borim. Tada uradim jednu od ovih stvari koje zahtevaju samo deset minuta vremena," objasnila je ona u jednom podkastu.

Doktorka podseća da vežbe disanja mogu da pomognu, a dovoljno je da ih radite svega deset minuta. Najpre dišite polako pet-šest minuta, a onda pažljivo, kontrolisano i svesno narednih četiri. Ova vežba snižava i pritisak kod pacijenata koji boluju od hipertenzije.

"Najvažniji su mi takozvani mikromomenti. To je svega desetak minuta za opuštanje, ali je važno da oni budu 'zakazani' u okviru dana. Kažem sebi, u pola jedan ćeš izaći na deset minuta. Popićeš zeleni čaj s limunom, poješćeš nešto, pustićeš muziku ili ćeš samo sedeti u svom automobilu i razmišljati o bilo čemu što nije posao", rekla je doktorka.

Ona je podvukla da zdrav život ne može da postoji bez vremena koje nam omogućava da se oslobodimo stresa, jer "nagomilani" stres vremenom ozbiljno narušava zdravlje.

(MONDO)

Tagovi