Čak i kada niste prehlađeni ili se oporavljate od teških oboljenja, lekari savetuju da uzimate vitamine kako biste osnažili organizam i zaštitili se od virusa i bakterija. To možete da uradite na prirodan način, kroz ishranu ili suplementacijom.
I jedan i drugi način imaju koristi i mane, za prvi je potrebno malo više vremena da "prodeluje", a drugi (osim što nije prirodan) košta. Upravo je to veliki problem za mnoge - vitaminski kompleksi u apotekama su poprilično skupi.
Sredinom prošlog veka je ruski naučnik Nikolaj Amosov razvio jedinstveni sastav vitaminske mešavine koja jača imuni sistem jednako kao kompleksi vitamina i minerala koji se kupuju u apotekama. Svako može da ga spremi, a ne košta mnogo.
Zašto su domaći vitamini zdraviji?
Vitaminska mešavina se pravi na bazi sušenog voća: smokava, šljiva, kajsija itd. Preporučuje se da se uzima nakon intervencija i operacija radi oporavka organizma, a utvrđeno je da su se osobe kojima je prethodno bio oslabljen imunitet, a koje su jele ovu mešavinu, mnogo brže i lakše oporavljale.
Ovako sušeno voće (posebno ako se priprema prirodno i bez dodatih konzervanasa i hemije), zadržava sve vitamine koji se nalaze u njima u svežem obliku. Osim toga, prepuno je zdravih vlakana, minerala i antioksidanata. Istovremeno, ovakvi "vitaminski suplementi" neće uticati na porast telesne težine.
Kako pripremiti vitaminski kompleks Nikolaja Amosova?
Sastojci:
- 200 g urmi
- 200 g smokava
- 200 g suvih šljiva
- 200 g suve kajsije
- 200 g suvog grožđa
- 200 g sušenog manga
- 300 g oraha
- 30 g korena đumbira
- 2 limuna
- 300 ml meda
Priprema:
Suvo voće dobro isprati u toploj vodi. Izbrisati ga papirnim ubrusom kako bi se uklonio višak vlage, pa ustiniti u mlinu za meso. Samleti limun na isti način, prethodno mu uklonivši semenke. Orase iseckati i dodati smesi. Oljušteni koren đumbira sitno narendati i takođe dodati smesi. U dobijenu masu dodati med i sve dobro izmešati. Čuvati u staklenoj tegli u frižideru i uzimati jednu kašiku svakog jutra pre doručka, na prazan stomak.