Dijeta bogata solju slabi prirodnu odbranu tela protiv bakterijskih infekcija. Nemački naučnici primetili su da ishrana bogata natrijum-hloridom može znatno da oslabi prirodnu odbranu tela protiv bakterijskih infekcija.

Činjenica je da bubrezi igraju važnu ulogu u filtriranju viška soli. Ukoliko bubrezi ne rade kako treba dolazi do nakupljanja ove supstance u telu, što za posledicu ima ometanje aktivnosti važne vrste imunoloških ćelija u krvi koja su odgovorne za borbu protiv bakterija.

Naučnici su sproveli studiju na laboratorijskim miševima kojima je davana hrana sa isokim sadržajem soli i otkrili da su infekcije urinarnog trakta mnogo sporije prolazile.

U drugom eksperimentu ispitivali su sposobnost miševa da se bore protiv infekcije bakterijom po imenu listerija, a do koje dolazi kada je hrana kontaminirana i koja može izazvati groznicu. 

Kako se ispostavilo, naučnici su kod miševa inficiranih listerijom (a koji su jeli hranu sa puno soli), izbrojali 100-1000 puta više patogena u slezini i jetri nego kod onih koji nisu konzumirali slanu hranu. 

U drugom eksperimentu su učestvovali ljudi koji su pojeli dodatnih šest grama soli više od uobičajenog dnevnog unosa. Istraživači su otkrili da dodatna so povećava nivo glukokortikoida, što značajno narušava sposobnost tela da se bori protiv bakterija.

"Po prvi put smo uspeli da dokažemo da prekomerni unos soli takođe značajno slabi važan deo imunološkog sistema", objašnjava prof. dr Kristijan Kurc sa Instituta za eksperimentalnu imunologiju Univerziteta u Bonu.