Stil

SVI PRIČAJU O SOKU U KOJI SE KUNU GVINET I KORTNI: Tajni sastojak briše akne, smanjuje apetiti I izbacuje otrove

Autor Maja Gašić

Trend broj jedan na TikToku i ostalim društvenim mrežama.

Izvor: Profimedia

Možda ste čuli za "magični zeleni napitak", najnoviji trend koji je bukvalno eksplodirao na TikToku? Reč je o tečnom hlorofilu, a korisnici ove društvene mreže tvrde njegova konzumacija može da poboljša stanje kože, smanji želju za hranom, pa čak i da pomogne da se rešite akni.

Šta je tačno tečni hlorofil?

Hlorofil je komponenta biljaka koja im daje zelenu boju. Igra važnu ulogu u fotosintezi, procesu kojim biljke pretvaraju energiju iz sunčeve svetlosti u hemijsku energiju. Ovaj elemenat se može bnaći u slobodnoj prodaji u apotekama, a koristi se tako što se dodati u ceđeni sok od povrća i to zelenog!

Koje su prednosti ispijanja tečnog hlorofila?

Još je Gvinet Paltrou 2017. godine govorila o prednostima uzimanja hlorofila, dok čuvena Kortni Kardašijan svojevremeno izjavila da je hlorofil jedan od njenih omiljenih dodataka ishrani.

Poslednje vreme ovaj sastojak je u trendu na TikToku zbog brojnih koristi po organizam - vrši detoksikaciju, kontroliše apetit, poboljšava zdravlje kože i još mnogo toga.

Ipak, naučna istraživanja ne potvrđuju ove teorije o koristima suplementacije hlorofilom u potpunosti. U našem telu su jetra i bubrezi zaduženi za detoksikaciju i izbacivanje otrova, tako da tu ništa ne pomaže hlorofil.

Da li je opasno piti hlorofil?

Stručnjaci kažu da ne postoji opasnost od unosa ovog suplementa, naravno ukoliko se ne pretera. Preporuka je, pak, da se uzima iz prirodnih izvora, odnosno iz zelenog povrća i voća i to u svežem obliku.