NE KUPUJTE BRAŠNO U RADNJI, NIJEDNO NIJE ČISTO! Doktor upozorio šta se sve nalazi u brašnu i pravi HAOS u organizmu

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić o opasnosti koja vreba iz brašna.

Prva/YouTube/JoshuaWeissman

Profesor doktor Vojislav Perišić na Prvoj je pričao o brašnu, njegovom dejstvu na zdravlje i istinama i zabludama kada je u pitanju ishrana bez glutena.

Ljudi kojima smetaju brašno ili žitarice ne moraju "sigurno" imati celijakiju, moguće je da su i drugi problemi uzrok nezgodnim simptomima, rekao je gastroenterolog. Najčešće ne znaju šta je razlog.

"Meni pacijentkinja kaže da je na poslovnom sastanku, da ne zna kako da se kreće, kako da isprazni creva, postaje neefikasna! A ljudi joj kažu uzmi probiotik, imaš dispepsiju, a sve to potiče od glutena. Najčešće nije celijakija već senzitivnost na gluten, pa onda nepodnošenje određenih ugljenih hidrata u brašnu. Pa vam onda to brašno ne prija", rekao je on.

Doktor, koji je ranije objasnio koje mleko je najbolje i kako da prepoznamo lažni sir, sada je rekao da se u pšeničnom brašnu, pored glutena, nalazi i "fodmap". Neskrobni fermentabilni ugljeni hidrati, ime je dugo i komplikovano, ali je efekat jasan - smeta našem organizmu.

"Toga ima i u viskiju, pivu, dešava se to da pacijent ima potvrđenu celijakiju, antitela i biopsija to pokazuju, ali mu nije dobro. Na dijeti je bez glutenskog brašna i još uvek nije dobro. Širimo ispitivanje, a ne treba to da uradimo. U bezglutenskom brašnu su ostali ti ugljeni hidrati koji fermentiraju, pa kada ga vratimo na ovas, heljdu i proju on je dobar", rekao je on.

"Možda je smešno, ali pošto se sva ova bezglutenska brašna kontaminirana, ja kažem pacijentu ovako. Idite u Jagodinu i kupite mali, kućni mlin za brašno. Pa meljite kukuruz i pšenicu kod kuće", rekao je on.

Većina domaćica bi trebalo da ga posluša, rekao je on, svestan toga da ima malo vremena za takve aktivnosti svakog dana, ali je problem veliki. Koliki je tačno pokazaće šest meseci dijete bez glutena, pa onda sistem "obustavljanje i opterećenje", objasnio je on.

"Kad prođe šest meseci, nastavite po starom i za 15 dana ćete znati na čemu ste. Opet ćete imati povratak svih simptoma. Postoje i ljudi koji su večito na takvoj dijeti, nažalost. Što je trošnije brašno, ono je zdravije, tako je govorio moj deda, Solunac. Ono ima malkice lepka, odnosno glutena", rekao je on.

Kada kažemo kukuruzno brašno, ima li razlike između žutog i belog?

"U samoposluzi su sva brašna puna glutena, ako 40 tona kukuruza meljemo, pa onda pšenice, biće kontaminacije u mlinu od onoga što je prethodno mleveno. Nema kod nas odvojene meljave. Ja po Rudniku i Kopaoniki imam većinu adresa mlinova, tačno znam kod koga treba ići. Kupite sto kila kukuruza ili heljde i meljite tamo sami. Svejedno je da li je belo ili žuto brašno, samo da nije bilo u mlinu gde se melje pšenica", rekao je on.

(MONDO)

U pšenično brašno se, pored glutena, postoji i fodmap. Neskrobni fermentabilni ugljeni hidrati.

"Toga ima i u viskiju, pivu, dešava se to da pacijent ima potvrđenu celijakiju, antitela i biopsija to pokazuju, ali mu nije dobro. Na dijeti je bez glutenskog brašna i još uvek nije dobro. Širimo ispitivanje, a ne treba to da uradimo. U bezglutenskom brašnu su ostali ti ugljeni hidrati koji fermentiraju, pa kada ga vratimo na ovas, heljdu i proju on je dobar", rekao je on.

"Možda je smešno, ali pošto se sva ova bezglutenska brašna kontaminirana, ja kažem pacijentu ovako. Idite u Jagodinu i kupite mali, kućni mlin za brašno. Pa meljite kukuruz i pšenicu kod kuće", rekao je on.

Većina domaćica bi trebalo da ga posluša, rekao je on, svestan toga da ima malo vremena za takve aktivnosti ali je problem veliki.

"Meni pacijentkinja kaže da je na poslovnom sastanku, da ne zna kako da se kreće, kako da isprazni creva, postaje neefikasna! A ljudi joj kažu uzmi probiotik, imaš dispepsiju, a sve to potiče od glutena. Najčešće nije celijakija već senzitivnost, pa onda nepodnošenje tih ugljenih hidrata u brašnu. Pa vam onda to brašno ne prija", rekao je on.

Šest meseci takve dijete, pa onda obustavljanje i opterećenje, objasnio je on.

"Kad prođe šest meseci, nastavite po starom i za 15 dana ćete znati na čemu ste. Opet ćete imati povratak svih simptoma. Postoje i ljudi koji su večito na takvoj dijeti, nažalost. Što je trošnije brašno, ono je zdravije, tako je govorio moj deda, Solunac. Ono ima malkice lepka, odnosno glutena", rekao je on.

Kada kažemo kukuruzno brašno, ima li razlike između žutog i belog?

"U samoposluzi su puna glutena, ako 40 tona kukuruza meljemo, pa onda pšenice, biće kontaminacije u mlinu od onoga što je prethodno mleveno. Nema kod nas odvojene meljave. Ja po Rudniku i Kopaoniki imam većinu adresa mlinova, tačno znam kod koga treba ići. Kupite sto kila kukuruza ili heljde i meljite tamo sami. Svejedno je da li je belo ili žuto brašno, samo da nije bilo u mlinu gde se melje pšenica", rekao je on.