Ukusni čaj prija i po toplim danima, a jedan od čajeva koji se najradije piju širom sveta potiče iz Indije. Možete ga napraviti i sami jer je u pitanju pažljivo smišljena kombinacija začina koje svi već imamo kod kuće.
Indijci ga piju svakog dana, kuvanog u vodi ili mleku, a kažu da poboljšava varenje, umiruje i dobar je za cirkulaciju.
Po legendama, masala čaj (chai) nastao je kada je jedan davni vladar teritorije kojoj danas pripada Indija želeo ukusno piće lekovitog dejstva, koje bi ga razbudilo i oporavilo.
Zanimljivo je da je dobio mešavinu začina, u kojoj lišća čaja zapravo nije bilo, ali su Indijci vremenom ovoj mešavini dodali i crni čaj kako bi još bolje "radila".
Danas, masala napitak sadrži crni čaj, cimet, karanfiliće, muskatni oraščić, đumbir i obavezno crni biber.
Začini u ovoj mešavini prepuni su antioksidantnih supstanci, koje štite ćelije od štete koju im nanose slobodni radikali. Sadrže i supstance koje poboljšavaju cirkulaciju, pomažu varenje i smiruju, pa masala čaj ima dejstvo i na raspoloženje.
Zbog jakog ukusa začina ovaj čaj često se kuva u mleku, a uz dodatak meda biće prava poslastica.
Prokuvajte začine sa jednom kesicom crnog čaja, a meru pronađite sami jer ne prija svakome jak ukus začina. Obratite pažnju da ne stavite više od jednog karanfilića po šoljici, a biber dodajte na kraju.
(MONDO)