Đumbir je sastavni deo zdrave ishrane, od vitalnog značaja ako želite da ojačate imunitet na prirodan način.

Dodaje se u razna jela, čajeve i napitke, a možda niste znali da od komada đumbira možete dobiti nove biljke!

Kada kupujete koren đumbira, obavezno povedite računa da je lvrst i da mu je kora zategnuta. Ne kupujte komad koji je sav izboran, to znači da je star i verovatno je izgubio i neka od moćnih svojstava. Koren koji kupujete trebalo bi da ima nekoliko malih izraslina koja se nazivaju "okca", slično kao krompir.

Isecite koren na komade debljine dva centimetra, vodeći računa da svaki komad ima "okce" na sebi. Uradite ovo nožem koji ste prelili ključalom vodom, kako na preseku ne biste imali bakterije.

Ostavite komade đumbira da se prosuše dan ili dva, kako bi biljka formirala zaštitnu barijeru. Tek onda ih stavite u saksiju sa kvalitetnom zemljom, i neka saksija obavezno ima rupu jer đumbir voli zemlju koja se lako suši. Okrenite komade đumbira u saksiji tako da im "okca" budu na gore.

Đumbir možete saditi i u bašti, samo bi ga trebalo uneti u kuću tokom hladnih dana. Ne treba da boravi na direktnom suncu.

Zalivajte sadnice oko jednom nedeljno, čim zemlja u saksiji postane suva, i za dve do tri nedelje primetićete da iz zemlje izbijaju zele mladice. Nadzemni deo đumbira rašće kao stabljika, dok će se rizom, odnosno koren, razvijati pod zemljom. Što duže ostane, to će biti veći i ukusniji, pa zasađeni đumbir možete izvaditi već na zimu. To je dobar trenutak da biljka izbegne veliku hladnoću, a da vi sebi pred hladne dane obezbedite dodatnu "bombu" za imunitet.

(MONDO)