Stil

NUTRICIONISTKINJA PODELILA JELOVNIK ZA VRELE DANE: Pravi SPAS ako ne znate šta da jedete, sve brzo gotovo i ukusno!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Vrućina čini da ishrana trpi, a uz ove recepte za doručak, ručak, večeru i dve užine bićete siti i puni energije!

Izvor: K1/YouTube/EllenFisher

Ishrana po vrućini mnogima predstavlja problem jer nam na 40 stepeni nije "ni do čega", a kamoli do punog tanjira. Vrućina će uticati na energiju, apetit, može izazvati tegobe a pravilna ishrana nam je važan saveznik u preživljavanju vrelih dana, rekla je na K1 nutricionistkinja Marija Đurković.

Kako izgleda jelovnik tokom vrelog dana? Tri obroka i dve užine koje nutricionisti savetuju, šta bi trebalo da sadrže?

"Doručak može da bude ovsena kaša, smuti, ali sa voćem i proteinom, mastima kao što je mlečni proizvod. Kajgana, kuvana jaja, paradajz ili krastavac", rekla je ona.

Maline, kupine, kajsije, breskve, lubenica ali i orašasti plodovi ili crna čokolada su dobra užina. Rashladiće nas hladni grčki jogurt sa medom i voćem. Domaći sladoled je odlična opcija jer onda znamo šta je u njemu, pročitajte kako se pravi sladoled od čokolade!

"Ručak ne mora da bude dugo kuvan i spreman, dovoljno je da napravimo obrok salatu. Nemojte baš sarmu, može punjena paprika. Povrću dodajte neki izvor proteina, mladi sir, meso, jaja i semenke i dobili ste sve što vam treba", rekla je ona. Pročitajte naš recept za letnju obrok salatu!

Rižoto ili testenina sa povrćem ili piletinom biće brzo gotovi, za dvadesetak minuta, i predstavljaju odličan izbor za ručak.

"Kajgana ili salata sa tunjevinom biće odlični za večeru, tada retko osećamo glad. Pojedite ipak nešto ali pratite svoj osećaj gladi", rekla je Đurkovićeva.

Možemo li da preteramo sa voćem i povrćem?

"Ne bi trebalo preterivati ni sa čim, povrće je uvek dobro, sveže, dinstano i kuvano. Nemojte da uzmete tikvicu pa da je pohujete i pržite u ulju. Bolje je svakako pojesti malo više voća, nego industrijski slatkiš", rekla je ona.

(MONDO)