Rozacea je zapaljensko stanje kože koje pogađa od jedan do 20 odsto populacije. Može se ispoljiti kao crvenilo, iritacija, osećaj peckanja ili bockanja, ali može izazvati i otoke, nejednaku teksturu kože i izbočine nalik aknama.
Pacijenti koji imaju rozaceu znaju da je u pitanju stanje preterane osetljivosti i da im koža reaguje na nadražaje iz okoline na ekstreman način. Među tim nadražajima mogu biti i namirnice koje unosimo.
Često rozaceu pogoršavaju kafa, vino i začinjena hrana, ali to nisu jedine namirnice na koje bi trebalo da pazite.
"Rozaceu izazivaju hrana, stresori iz okoline i životne navike. Izlaganje Sunčevoj svetlosti, topli napici, alkohol pa čak i čokolada mogu pogoršati simptome. Ali o dve grupe namirnica se manje priča a takođe izazivaju upale na koži", navodi Vivijan Ši, profesorka dermatologije na Univerzitetu Arkanzas.
Hladna pića, začini koji se nalaze u senfu ili cimet, takođe mogu da pokrenu rozaceu. Ali i namirnice u kojima se nalazi formaldehid, što zvuči "strašno", ali hrana ga prirodno sadrži u malim, mikroskopskim količinama.
Pomorandže, kruške, banane, kao i mlečni proizvodi, meso i riba mogu da pogoršaju rozaceu.
"Svaki slučaj rozacee je za sebe, i zato je važno da svaki pacijent zna šta su njegovi okidači za pogoršanje stanja. Ako pijete kafu s mlekom i nakon toga se zacrvenite, probajte da izbacite najpre mleko, potom kafu i utvrdite šta od ta dva je izazvalo crvenilo na licu", kaže profesorka Ši.
Nega kože sa rozaceom podrazumeva blago čišćenje i umirujuće kreme koje sadrže pantenol, a postoje i melemi za rozaceu. Važno je da probate da umanjite stres koji je jedan od najvećih okidača, izbacite namirnice koje vam smetaju i negom kože simptome svedete na minimum.
(MONDO)