Godinama unazad stručnjaci savetuju da izbegavamo hleb i peciva sa kvascem. Kako ističu, ova namirnica ima višestruko negativno dejstvo na zdravlje. Da li je to istina i kako to kvasac narušava naše zdravlje, otkrili su lekari.
Zašto baš kvasac? Jednostavno rečeno, kvasac je najjednostavniji jednoćelijski mikroorganizam koji aktivno učestvuje u procesu fermentacije. U našem okruženju nalaze se na površinama raznog voća.
Danas se u proizvodnji hleba koristi termofilni kvasac, a to su posebno stvorene gljivice koje su vrlo otporne na visoke temperature. Zahvaljujući njihovoj upotrebi, proces pravljenja hleba se znatno ubrzao.
Šta se dešava sa telom kada u njega uđe kvasac?
Prvo se dešava jeste slabljenje imunološkog sistema. Kada kvasac uđe u telo, počinje da se aktivno razmnožava. Da bi gljivice preživele, potrebna im je hrana. A to znači da će iz našeg organizma uzeti sve vitamine i minerale. Kao rezultat toga, imunitet postepeno slabi, što može da dovede do ozbiljnih bolesti.
Sledećei problem koji nastaje jeste poremećaj u cirkulaciji. Gljivice mogu da izazovu krvne ugruške koji remete cirkulaciju, a posledica su i bolesti srca, jetre i pluća.
Javlja se i trovanje teškim metalima. U proizvodnji termofilnog kvasca koristi se veliki broj hemijskih elemenata i teških metala - belilo, tehnički kalijum karbonat itd.