Pesticidi vrebaju čak i iz voća i povrća na pijaci, a prof. dr Vojislav Perišić objasnio je u Jutarnjem programu kako skinuti hemikalije sa hrane.
Posebno je pomenuo jabuke, ali i drugo voće, a potom pričao o lubenicama i grožđu. Dao je i dobar savet svima koji kupuju voće na pijaci, ranije rekavši da tamo sir i meso "pucaju" od hemije.
Prof. dr Perišić je rekao da svako voće, čak i oprano, ipak treba dodatno oljuštiti, osim bostana jer je kora debela.
"Lubenica ne mora da se posebno ljušti, debela je kora i štiti plod, ima ljudi koji vole da seckaju i jedu onaj beli deo kore. Grožđe, pravo da vam kažem, na njemu mora da bude fungicid. To je jaka hemikalija koja uništava plesni, grožđe moramo dobro da peremo i to pola sata! A onda da ga osušimo", rekao je on.
"Ako ostane grožđe u vodi, ostaće sva ta hemija na njemu vezana. Dakle 30 minuta pod tekućom vodom perite, ne potapajte, mora tako. Kumulativno ti fungicidi imaju opasan efekat, zajedno s drugim hemikalijama koje unosimo u organizam", rekao je on.
Svi pesticidi su lipidi, odnosno masnoće, lako ulaze u organizam i teško se izbacuju. Jetra ih pretvara biohemijski u slobodne radikale, toksična jedinjenja koja mogu biti i karcinogeni.
"Dodirnite koru na pijaci, ako je osećaj kao da je masna, ne kupujte. Zaista se ne šalim, vidite, ta masnoća je puna hemije. Možete skinuti sodom bikarbonom, jednu kašiku sode rastvorite u litru vodu. Hemijski će se ta masnoća vezati za sodu, isperite i onda ste bezbedni", rekao je prof. dr Perišić.
Pročitajte i šta je rekao o ispijanju kisele vode, kao i greškama sa antibioticima zbog koje oni ne "rade"!
(MONDO)