Greška!

AKO SUŠITE VEŠ NA TERASI, PRETI VAM OPASNOST! Unosite OPASNE čestice u kuću a da toga niste ni svesni!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Sušenje veša napolju pojačava simptome postojeće alergije, ili povećava šanse za alergijsku reakciju čak i ako inače niste osetljivi!

Izvor: Shutterstock/turguterkisi

Alergija na ambroziju pogađa mnoge ljude, a tegobe će osetiti čak i oni koji nisu alergični u najgorem periodu. Od 20. avgusta do 20. septembra, koncentracija polena biće ogromna zbog čega je potrebno dodatno voditi računa o zaštiti od alergije.

Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine upozorila je da čak i dodirivanje ove otporne, adaptivne biljke može izazvati reakcije na koži.

"Čak i ako dodirnete ambroziju nezaštićenim rukama, možete dobiti kontaktne plikove. Polen biljke leti preko sto kilometara, a iz Vojvodine, koja je nekad bila 'crna' tačka, proširila se ka jugu zemlje. Zbog zagađenja vazduha, polenove čestice se vezuju za čestice zagađenja i stižu i u urbane sredine, zbog čega nema razlike između osoba u gradskoj i ruralnoj sredini. U gradu ćemo čak imati izraženije simptome", rekla je ona.

Provetravanje prostorija predstavlja opasnost, naročito ako ste navikli da svež vazduh u stan pustite ujutru.

"Nemojte vetriti prepodne, već kasno poslepodne kada će pad temperature i rosa oboriti broj polenovih zrna, u određenom procentu. Koristite klima uređaj, morate biti pod terapijom u dogovoru sa lekarom ako ste alergični", rekla je ona.

Mnogi ne znaju da tokom ovog perioda ne bi trebalo da suše veš napolju!

"Ne sušite veš napolju, mokar veš sakuplja alergene, čestice polena i drugog zagađenja i unećete ih u kuću. Ako možete, izmestite se tamo gde merenja pokazuju da je manje polena", rekla je ona i dodala da na imunološki odgovor, samim time i alergijske reakcije, utiče moderan način života.

"Užurbanost, loša ishrana, zagađenje, sve će to uticati na imunološki odgovor", rekla je ona.

(MONDO)

Tagovi